Femeia pe care o cheamă dansul

Femeia pe care o cheamă dansul

Doamnei Ana subiectul – dansul- îi pică atât de bine încât se pornește în poveste cu toată inima. Avea opt ani când a dansat pentru prima oară, la modul organizat, într-o formație. Cu aceeași plăcere urcă pe scenă și astăzi.  Are cui semăna, spune, că ambii părinți au îndrăgit horele. Ca orice ardeleni, ține să accentueze, și-i fuge, un pic,  gândul la Marghita, locul din care vin ai săi. O întreb, simt că reface dintr-un amănunt în altul povestea adunată, în ani, ce cuprinde repetiții, spectacole, turnee, festivalului, ce este pentru dânsa dansul. Zice la fel de prompt și de convingătoare: ” E o artă. Și, desigur, o plăcere… Nu știu, mi-e greu să-l definesc în cuvinte, dar mă bucur enorm că tot ce ține de vechi, de tradiție, de cultura noastră populară, mă bucur, repet, că pot  sprijin și eu cu ceva, încât să nu se risipească,..”

         Acum doamna Ana face parte din Ansamblul Folcloric ”Datina”, din Ghiroda, locul de unde se adună obiceiurile vechi ale comunității, deprinderi ce țin de viața de fiecare zi, de anotimpuri și, la fel, de momente care zidesc dintotdeauna viața de fiecare zi. ”Datina” este trupa seniorilor, aduce  și readuce în atenție, prin unele scenete, urma asta de existență, sub semnul folclorului. Zece ani a dansat la Ansamblul Timișului, doamna Ana,  de șapte este la ”Datina”. ” Era înființat ansamblul,  zice, și de aici începe un alt capitol din povestea sa despre bucuria de a dansa, alături ce celelalte nouă  perechi, soț și soții. ”Unii au mai plecat, dar noi am rămas”. O vreme l-a avut partener de joc pe fiul său, are doi băieți, Daniel. Și celălalt fecior, Lucian, a fost la ”Cununa Timișului”, ansamblul celor tineri din Ghiroda. Tras de viață în altă parte, s-a lăsat.

         În rest, viața doamnei Ana e ca oricare alta. A lucrat ca agent de vânzări însă. de-o vreme,  este la un laborator. Revenind la bucuria de a dansa, aflați, face parte tot din poveste, că și-a convertit și soțul, Cosmin,  la joc. Bărbatul, un deceniu și jumătate a făcut sport, cu rezultate remarcabile,  a urcat pe scenă convins de femeia lui. E o  formă de iubire, care face parte dintr-o altă poveste!