Real și fantastic în joc și imagine

Real și fantastic în joc și imagine

Sigur, dacă însuși romanul de succes al scriitoarei P. L. Travers, Mary Poppins (1934), a cunoscut o revelatoare continuare cu miraculosul personaj altfel ipostaziat  în vreo șapte alte scrieri, cum n-ar fi de acceptat multiplicarea în lanț a variantelor în montările scenice. Aceeași, prin misterul apariției ei, cuceritoare, cu magia deschiderii imaginarului copiilor, Mary Poppins se arată mereu surprinzătoare, iar ca întruchipare, se înțelege de fiecare interpretă, de fiecare dată,  alta.  Și,  totuși, Cine este Mary P.? ar fi, în general, întrebarea pe care o lansează chiar din titlul la spectacolul său regizorul Alexandru Mihăescu, asumându-și deopotrivă într-un concept propriu și scenariul. Întrebare pe care și-o pun și părinții Banks, iar, în curiozitatea lor emoțională, și copiii,  Michael și Jane, adică, păpușile, în montarea de la Teatrul pentru Copiii și Tineret „Merlin” de la Timișoara.

Atât de reală această nouă bonă care, purtată de vânt, coboară „parașutată” cu o umbrelă în mijlocul lor, e cu atât mai misterioasă prin lumea de basm în care îi va introduce cu satisfacție lăuntrică,  manifestă în prea plinul ei prin cântec. Traseu urmat de  Mădălina Toderaș ca interpretă implicată în individualizarea fizică a  eroinei sale printre păpuși, actorii mânuitori  sau mascați. Ea este cea care își „regizează” povestea în călătoria prin care îi poartă spre ieșirea în lume a copiilor și a celor care îi însoțesc. Precum în scenă actorii mânuitori își secondează pe față păpușile care le mimează cuvintele și gesturile, ca într-o glăsuire vizibil concomitentă. Mai mult, ca într-o îngemănare sunt îmbrăcați la fel, originală invenție regizorală cu efect plastic, într-o emoționantă, sugestivă dedublare. Așa se face că interpreții Luana Uncruțiu și Raul Bastean se regăsesc într-o adevărată interiorizare cu copiii păpuși, Jane și, respectiv, Michael, pe drumul cu peripeții și descoperiri. Ei sunt cei care se întrețin în prim plan cu Mary P.

Ceilalți interpreți se perindă cu întruchipări ale mai multor personaje, diferențiați prin reușite înfățișări și dialoguri, cum sunt Robert Copoț cu păpușa Domnului Banks, ori cu masca Unchiului Albert Perucă, sau în expansivul Urs Brun, ori Mădălina Ghițescu, ea și păpușa Doamna Banks, sau în ingenua domnișoară Anny Prună, ori Șarpele cu ochelari. Marko Adzic „diluează” în realitate mirajul cu al său comic polițist, dar îl regăsește  cu întruchiparea coloratului Leu grăbit. Coloratură aduce și Diana Boboc cu Femeia cu păsările, Maimuța, iar Olivera Iovanovici, de la Vaca roșie la Amiralul Boom își joacă rolurile cu vădită diferențiere.

Un spectacol de poveste  și imagine, în prim-plan cu actorii, cu flux și reflux scenografic, cu obiecte manevrabile prin mai multe schimbări de decor, în compunerea Alinei Herescu. Cu intrări în cântece pe textele Corinei Dohanici, sau cu infuzii originale ale muzicii compuse special de același inspirat Cari Tibor. Scene cu detalii caracteriale și înțelesuri pe firul de poveste, cu excelență urmărită la grădina zoologică, din care misterioasa Mary P., în imaginea cu sugestie ușor  ireală a actriței Mădălina Toderaș, se retrage în final, fără a da răspuns la întrebare. Precum  regizorul Alexandru Mihăescu conchide că Mary P. „are rolul de a-i  călăuzi pe copii spre maturizare, de a ilumina relațiile și conflictele care stau la baza unui individ”… O idee care i-a fost într-adevăr călăuză în montarea unui original spectacol cu joc dedublat între real și fantastic, premieră on leine, în această perioadă de reală și ireală pandemie.                                                                                                                                                                                                                                                      Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara: Cine este Mary P.? după P. L. Travers, concept, regie și scenariu de Alexandru Mihăescu. Scenografia: Alina Herescu. Muzică originală: Cari Tibor. Text cântece: Corina Dohanici. Sunet: Alexandru Uncruțiu. Sculptură: Eva Lihor Laza. Pictură: Marina Nichici. Distribuția: Mădălina Toderaș (Mary P.), Luana Uncruțiu (Jane), Raul Bastean (Michael), Robert Copoț (Domnul Banks, Secretarul, Unchiul Albert Perucă, Chelnerul, Ursul Brun), Mădălina Ghițescu (Doamna Banks, Domnișoara Anny Prună, Șarpele cu ochelari), Marko Adzic (Polițistul londonez, Regele, Bert, Leul cel grăbit), Diana Boboc (Nana Kate, Femeia cu păsările, Maimuța, Pinguin), Olivera Iovanovici (Vaca Roșie, Amiralul Boom, Mânuitor coșul cu animale). Premiera: 24 aprilie, 2021)