A doua zi comunitatea s-a adunat la Giarmata Vii. Unde în centrul atenției a stat întrecerea în ale bucătăritului. A fost ediția a treia a Festivalului ceaunelor. Cinciprezece participanți s-au întrecut în rețete de tot felul. Atmosfera din jurul focurilor, miresmele ademenitoare, plus un pahar de răchie sau de vin ori de bere, câte un schimb de replici între concurenți, majoritatea din Ghiroda și din Giarmata Vii, au făcut vreme de câteva ore deliciul asistenței. Mai fiecare echipă de bucătari de ocazie, desigur, avea și susținători. Ei, de fapt, fiind cei care urmau să fie serviți cu mâncarea ce se prepara. Trecând pe lângă fiecare masă, privind către ceaun, puteai observa ceva aparte. Văd scris, și asta arată spirit și umor: ”Ceaunul fetelor.” Fetele sunt două doamne, Mariana Dumitru și Cnejana Vîtu. Într-un coșuleț, cu un gust desăvârșit, așezaseră mai tot din roadele toamnei. Cine voia era servit cu o răchie dintr-un serviciu de lut, ales și el cu gust. La câțiva pași, în mare-mare grabă, se mișca Marcel Cinca. A recunoscut că-i place să gătească și să mănânce. Împreună cu coechipierii săi, Dan Șelaru, Florin Ciosici, Gligor Popescu și Gabi Andrei, pregăteau gulaș de vită cu găluște. L-am întrebat pe Marcel Cinca care ar fi, în principal, secretul rețetei sale.Și, cu umor, a început: ”Se ia vita și se trântește în iarbă…”. Răspunsul l-am aflat de la coechipierul său, domnul Gligor Popescu: ”Ceapa și ardeiul capia, proporția lor, asta dă gustul…”. Doi bărbați mai mult discută decât bucătăresc, aproape este o doamnă care lucrează de zor, toacă, pune în ceaun, amestecă, mai potrivește focul… Bărbații sunt Claudiu Vinter și Paul de la Lugoj, cum se recomandă. Doamna este Claudia Vinter. Meniul dumnealor e mai…fin și mai rar, tocăniță din pulpă de căprioară. Domnul Claudiu Vinter e vânător, ca toți bărbații din neamul său. Miroase frumos dinspre ceaunul dumnealor!
Se aude, dintr-o dată, rumoare, vine dinspre capătul celălalt al șirului de ceaune. Interpreta de muzică populară și, totodată, realizatoarea de televiziune Felicia Stoian îi însoțește pe cei doi comici, atât de știuți, Romică Țociu și Cornel Palade. Invitați la sărbătoare, sunt primiți cu entuziasm, la tot pasul îmbiați cu un pahar de răchie. Dar rostul lor printre ceaune este să guste din fiecare preparat. Dumnealor jurizează. La fiecare popas, la fiecare ceaun, se spune, pe loc, o glumă, care stârnește hazul.
Nimic nu încorsetează atmosfera. Dimpotrivă, fiecare completează cu o glumă. Dar cu măsură. Felicia Stoian și cei doi comici, însoțiți pas cu pas de mulțime, ajung și la ceaunul domnului Dinu Spătar. Un bărbat înalt, zdravăn, purtător de mustață, cu șorț și mânecile suflecate, întâmpină grupul vesel. Se vede că nu au nimerit într-un loc greșit. Omul are galerie, pe măsura ceaunului, care începe să scandeze: ”Toată lumea știe/ Dinu-i meserie / Toată lumea știe / Dinu-i meserie… / Și-mi dă o porție și mie…
Sceneta , care face deliciul asistenței, se încheie cu o fotografie de grup.
Din una în alta, cu bună dispoziție și mâncarea din atâtea ceaune, ziua se duce către după-amiază. Ansamblul folcloric ”Flori din câmpie” din Giarmata Vii deschide spectacolul. Din când în când, pe scenă urcă cei doi actori de comedie. Au, ca întotdeauna, priză la public, stau la fotografii, vorbesc cu sătenii… Urcă pe scenă, până seara târziu, când se încheie sărbătoarea, Ansamblul folcloric ”Datina” din Ghiroda, interpreții Giorgiana Lazăr, Maria Didraga, Carmen Biruescu, Ovidiu Furnea și Liliana Laichici.
Nu contează care ceaun a ieșit câștigător. Mai de apreciat rămâne bucuria de a fi împreună. Într-o zi de toamnă atât de darnică în soare și lumină. Și toate astea despre care ați aflat că s-au petrecut nu ar fi fost posibile dacă nu se țineau, iată pentru a treia oară, Zilele Ghirodei. Sărbătoarea în care orice așezare se artă cu ce o definește.