O zestre nu se lasă pe mâna oricui

O zestre nu se lasă pe mâna oricui

Interviu cu doamna Anamaria Vălcăneanț, inspector la Casa de Cultură din Ghiroda

– După un început de an atât de plin de evenimente, uite că, măcar pentru un timp, activitățile culturale, pretutindeni, sunt oprite. Dincolo de asta, vă rog să vorbiți despre ce aveți,în 2020, mai de amploare, în programul de activități. -Remarcabilă a fost ediția a X-a a Târgului Internațional Apicol de Primăvară, desfășurat între 7-8 martie a.c, care s-a  bucurat de o apreciabilă participare, în egală măsură din partea publicului și a stuparilor.

– Da, așa este, ne-am bucurat de prezența a peste 120 de expozanți cu produse și utilaje de profil, au avut loc conferințe de specialitate  susținute de nume cu notorietate în domeniul apicol, am avut invitați din Serbia, Ungaria și Bulgaria. Pe parcursul celor două zile, ne-au trecut pragul peste 2000 de persoane care și-au refăcut stocurile de produse apicole, dar și mici cadouri atent meșteșugite de creatorii lor, deoarece am beneficiat și de participarea unor meșteșugari locali.

– Știți, trebuie să remarc atenția – nu vorbesc doar la activitățile de amploare, cum este târgul amintit – de care se bucură copiii din localitate. Chiar merită să le numiți, poate se inspiră cineva. Până la urmă ăsta-i și rostul interviului, să dialogăm prin intermediul ziarului.

– Începând cu anul 2018, chiar și mai înainte pot spune, împreună cu colegii din compartiment, am acordat atenția cuvenită activităților care să implice copii. Pe lângă ansamblurile de dansuri și activitatea clubului sportiv (care este una foarte complexă și se adresează în mod special copiilor), am mai inițiat și alt fel de activități, precum ateliere de creație și bricolaj cu diverse tematici, piese de teatru, competiții antrenante între elevii școlilor din Ghiroda și Giarmata Vii. Amintim aici concursul Brăduților de Crăciun realizați din materiale reciclabile, competițiile de șah, pictură, recreative ș.a.m.d., care se desfășoară în cadrul Zilelor Comunei. Iar răspunsul comunității nu a întârziat să apară, fiind dat de participarea în număr foarte mare la aceste activități. De asemenea, Asociația Pistruiatul a venit în întâmpinarea localnicilor cu un hub cultural-educativ, care a pus la dispoziția copiilor ateliere de limbi străine, precum engleza și germana, ateliere de tehnică și știință. Munca lor s-a remarcat în comunitate și le-au trecut pragul peste 500 de copii din cele două localități ale comunei noastre.

– Aveți trei ansambluri artistice care, practic, duc și o bună parte din activitatea culturală. Cu un succes remarcabil nu doar în țară, ci și la festivalurile de peste hotare. Sigur este vorba de susținere din partea administrației și de muncă. Dincolo de aceste minime și obligatorii condiții, ce ingrediente mai compun reușita? – Este un subiect despre care putem povesti foarte mult. Sunt,cum spuneți, trei ansambluri de dansuri în comuna Ghiroda. Cununa Timișului, care are în componență grupa de avansați, dar și grupa de juniori, care, cu mari emoții, și-au susținut primul spectacol cu public în data de 1 Martie. A fost un moment cu adevărat deosebit.  Aceștia sunt coordonați și îndrumați de maeștri coregrafi Brândușa și  Nicolae Stănescu. Apoi este Ansamblul ”Datina”,  al  seniorilor, care pun în scenă obiceiuri și tradiții locale foarte vechi, grupare îndrumată de doamna coregraf Dezdemona Toma-Rusoaie. Și, cel de-al treilea, ” Flori din Câmpie”, din Giarmata Vii, sat aparținător, compus tot din două grupe, începători și avansați, coordonat fiind de doamna coregraf Veronica Kretten și instructorul Raul Lazăr. Pe lângă condițiile minime care compun reușita acestor ansambluri, vreau să menționez dăruirea tuturor celor implicați în  activități, care vin cu dragostea față de tradiții, folclor și obiceiuri, în egală măsură cu dragostea insuflată de părinții și bunicii tuturor membrilor ce compun aceste ansambluri.

Ghiroda se află într-o continuă dezvoltare economică și, implicit, socială, cu componentele ei, între care partea spirituală, cultura, rămâne în prim-plan. În perspectiva imediată, din ce știți, se au în vedere și alte demersuri, mai de anvergură?

– Unul din aceste demersuri este înființarea mai multor cercuri cultural-artistice, dintre care pot menționa cercul de chitară, care activează deja și, în funcție de perspective, vom porni și alte activități dedicate copiilor și tinerilor. Un alt proiect de anvergură este acela de construire a noului lăcaș de cultură, mai modern, care să pună la dispoziția locuitorilor un spațiu deosebit pentru spectacole dar și spații dedicate cursurilor și repetițiilor.

–  De când lucrați  la casa de cultură?

Din iunie 2019, însă am fost implicată, în mai tot ce presupune activitatea de aici, cu un an înainte.

– Apreciez  cu câtă promptitudine,  dialogăm de la distanță, și cursivitate  ați răspuns.  Asta dovedește, e un fapt meritoriu, că aveți  pulsul exact. 

Mulțumesc. V-am spus că în planul de dezvoltare al Ghirodei este și ridicarea unui edificiu destinat casei de cultură. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Și atunci ne vom arăta – așa îmi place să cred, mizând pe simbioza dintre cei care ne-au lăsat o acumulare și generația tânără care administrează localitatea – cu o forță de conservare și perpetuare pe măsură. O zestre, nu contează la ce scară ne raportăm, nu se lasă pe mâna oricui!