Poetul e un cetățean ca toți ceilalți

Home Evocări Poetul e un cetățean ca toți ceilalți
Poetul e un cetățean ca toți ceilalți

Interviu cu poetul Ștefan Augustin Doinaș

Printre scriitorii care au făcut parte din Partidul Alianța Civică (PAC) s-a aflat și cunoscutul poet Ștefan Augustin Doinaș. El nu a fost doar un simplu membru de partid, ci a făcut parte din grupul politicienilor de frunte, ca senator, în Parlamentul României. Din această înaltă funcție politică, în anul 1996, a venit la Drobeta Turnu Severin, alături de actorul Ștefan Radof, de a sprijini campania electorală pentru alegerile locale.

După o întâlnire cu un grup de intelectuali mehedințeni, la Biblioteca Județeană, am avut posibilitatea de a-i lua un scurt interviu, pe care l-am descoperit, recent, printre alte manuscrise din arhiva personală. Îl puteți citi aici.

       – Cum se simte poetul Ștefan Augustin Doinaș angrenat în politică?

       – Ca atunci când faci un lucru normal. M-a interesat politica, pentru că te implici mai bine în treburile obștii. La 22 de ani, fiind student la Sibiu, în primăvara lui 1944, am înființat, clandestin, organizația de tineret a Partidului Liberal, condusă de Gheorghe Brătianu.

        – Credeți că există compatibilitate între poezie și politică?

       – Concepția după care poetul ar fi un retras din societate, închis într-un turn de fildeș, este o concepție greșită. Poetul e un cetățean ca toți ceilalți, iar avantajele pe care le are asupra celorlalți cetățeni ( sensibilitate, gust, fantezie ) trebuie folosite în slujba cetățenilor. În cazul meu, politica nu mi-a influențat creația, nici în sensul că nu am ajuns să scriu poezii ca un bard de tribună și nici nu mi-a răpit timpul în dauna poeziei.

       Pendularea între treburile practice ale societății și zborurile fanteziei creației mi-a făcut întotdeauna bine.

        – Dacă în tinerețe ați făcut parte din partidul liberal de ce acum sunteți la PAC?

         – Activitatea mea politică din tinerețe a durat puțin, deoarece din 1947 partidele au dispărut. Sunt membru la PAC pentru că am fost de părere că la vremurile noi pe care le trăim este nevoie de un partid nou și pentru că în opoziție sunt cnducători inculți și primitivi. Este nevoie de un partid care să propulseze spre putere clasa intelectualilor, adică pe oamenii capabili să înțeleagă rostul elementar într-o societate.

         – Nu prea aveți părere bună despre opoziție, deși sunteți în opoziție?

         – Părerea mea este că opoziția ar fi trebuit să fie mai unită. Micile conflicte de ordin politic dăunează unității noastre. În același timp, divizarea opoziției în o mulțime de partide este un fenomen trecător. Partidele din opoziție vor ajunge să fie solidare și să acționeze în bloc