Zodia foarfecii

Zodia foarfecii

Despre cazul femeilor Pascu presa a scris în două reprize. Prima, când a relatat cum cele trei – bunica Ana, fiica Sorina, Paula (nepoata Anei și fiica Sorinei) – , deși au avut pasiuni și meserii diferite, au stat sub „zodia foarfecii”. Chiar așa s-a intitulat pagina de ziar ce le-a fost dedicată.

Bunica Ana a fost croitoreasă, și încă una ce și-a dus bucuria de a măsura, a tăia și a coase până la senectute. Sorina, care deși a terminat Politehnica, a visat să se facă frizeriță, mergea la cursurile de la TCM și se gândea la tuns. Iar imediat după Revoluția din ‘89, și-a deschis un salon de coafură și frizerie. Tânăra Paula a terminat Arte Plastice și s-a specializat în tehnica extrem de pretențioasă a colajului. Lucrările ei au circulat, la început, în expoziții de grup, apoi, când a fost descoperită și promovată de o galerie din Luxemburg, în expoziții personale de succes, în România și în mai toată Europa. A câștigat și o mulțime de premii naționale și internaționale, la fel de fel de saloane, concursuri și competiții de profil. Avea o dexteritate extraordinară în mânuirea foarfecii și reușea să decupeze, în hârtie, carton, plastic ori textile, cele mai complicate și ciudate forme pe care, apoi, le cola cu originalitate.

Jurnaliștii au strecurat în cele scrise și câteva picanterii, cum ar fi că nici una dintre ele nu avea soț și că locuiau toate trei în aceeași casă. Un regizor de la o televiziune privată a făcut chiar un reportaj despre femeile Pascu, puțin cam siropos și lălăit, dar cu succes, cel puțin în orașul în care locuiau cele trei.

După prima șarjă de mediatizare, Ana a trebuit să refuze o mulțime de clienți, ca să poată onora la timp comenzile care s-au triplat brusc. La salonul Sorinei trebuia să te programezi cu cel puțin două săptămâni înainte ca să prinzi loc, iar Paula îi interzisese galeristului să mai vândă din atelier, dându-i, în schimb, o sumă în euro pe lună, pe care artista a ținut-o – datorită clauzelor contractuale stricte cu luxemburghezii – secretă. Dar se spunea că era o sumă serioasă.

A doua oară când presa a scris despre Ana, Sorina și Paula a fost după ce un individ necunoscut a intrat peste ele în casă și, cu foarfeca de grădinărit, lăsată apoi chiar pe masa din pridvor, le-a hăcuit fără milă.