Ștefan Augustin Doinaș și veacul care îl cuprinde

Ștefan Augustin Doinaș și veacul care îl cuprinde

Academia Română, Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Biblioteca Academiei Române, Filiala Timișoara, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala ”Valeriu Braniște”- Timiș a organizat, în prima săptămână a acestei luni, simpozionul științific ”Ștefan Augustin Doinaș, o sută de ani de la naștere.” Timp de câteva ore, în fața unui auditoriu – nu atât de numeros, cum s-ar fi cuvenit, însă tânăr – s-au desfășurat o seamă de momente, esențiale în definirea vieții și personalității marelui nostru poet Ștefan Aug. Doinaș. În economia programul propus,prof. dr. Alexandru Ruja, Universitatea de Vest Timișoara,  critic și istoric literar, în ultimii ani distins cu mai multe premii de prestigiu,  a prezentat o cuprinzătoare lucrare care a avut drept temă ”Opera lui Ștefan Aug. Doinaș sub semnul înaltei culturi”. A urmat, apoi, un excelent film documentar, realizat de către poeta Cleopatra Lorințiu, fiind vorba, de fapt, de un interviu în care poetul a vorbit despre începuturile sale literare. 

De același interes s-a bucurat și lansarea de carte Ștefan Aug. Doinaș – Sinteză monografică, autor Alexandru Ruja, prezentată  de  cercetătorul dr. Bogdan Mihai Dascălu, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara. A urmat intervenția, cu vervă și de un firesc de remarcat, a doamnei conf. univ. dr., Universitatea de Vest din Timișoara, tema sa fiind ”Psalmi” – note de lectură ale unui cititor profan. Documentarul realizat de Victor Popa, ”Ștefan Aug. Doinaș – confesiuni literare!”, cuprinde imagini și mărturisiri care, în timp, cu siguranță își vor spori incontestabila valoare.

Simpozionul prin care s-a marcat, la Timișoara, un veac de la nașterea lui Ștefan Augustin Doinaș, unul dintre poeții de seamă ai literaturii române, s-a încheiat cu intervenția academicianului Păun Ion Otiman: Ștefan Augustin Doinaș, persoană publică. A moderat, ca mai de fiecare dată când la Academia Română, Filiala Timișoara, sunt activități, conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, dar și președintele Filialei ”Valeriu Braniște”- Timiș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.