Un festival de poezie de la Făget, intrat în tradiție

Un festival de poezie de la Făget, intrat în tradiție

Un festival de poezie, și nu dar acum, în aceste vremuri lipsite de dărnicie cu cultura și creatorii ei, se ține greu. Iată, însă, că la Făget tocmai  a  avut loc cea de a XI-a ediție a Festivalului Național de Poezie Traian Iancu. Mare parte a acțiunilor s-au ținut la casa, devenită memorială, a scriitorului, continuând  la liceul din oraș. Au fost prezenți scriitori locali, îi amintim pe Ion Căliman, George Popovici, Ioan Gheorghe Olteanu, istoricul și scriitorul Dumitru Tomoni, iar de la Turnu-Severin au venit Florian Copcea, Titu Dinuț, Cornel Boteanu, laureatul festivalului din  acest an: poet, eseist, prozator, cercetător de folclor și, nu în ultimul rând, autorul unor monografii de referință din Plaiul Cloșanilor.

Practic, cu acest premiu, domnul Cornel Buteanu a revenit acasă, fiind bănățean dintr-o comună din imediata  apropierea Făgetului, Mănăștiur, satul Remetea Luncă.  Este stabilit, de cinci decenii, în Baia de Aramă, unde a fost, cu destul folos,  dascăl de literatura română.Revenirea acasă și, cu atât mai mult la liceul din Făget, unde a fost elev, i-au produsvădite emoții. Trebuie menționat, invocând, din nou, efortul făcut pentru o asemenea acțiune culturală, că reușita se datorează  Consiliului Local șiPrimăriei din Făget, Asociației Cultural-Artistice ”Făgețeana” și, deopotrivă,  Cenaclului Literar ”George Gârda”din Făget, coordonat de câteva decenii  scriitorul și dascălul de literatura română Ion Căliman.

Vreme de câteva ore casa, la fel de primitoare ca și atunci când poetul Traian Iancu își primea aici prieteni scriitori, i-a găzduit pe cei care i-au trecut pragul. La început, un sobor de preoți, Protopopul Făgetului, părintele Dorin Covaci, părinții Bujor Păcurar, Ioan Jurj și Cristian Farcaș  au oficiat, după rânduială, o slujbă în memoria scriitorului Traian Iancu și soției sale, Maria, de curând dispărută și ea.  Deși a trăit în București mai bine șase decenii, poetula ținut să fie înmormântat acasă, în Făget.Asta s-a petrecut în 1997, când a fost pentru ultima oară în strada Dionisie Păscuțiu unde, acum, se află casa memorială. De aici ceremonialul s-a desfășurat la Liceul Traian Vuia din Făget, unde scriitorii Ion Căliman și Titu Dinuț, cunoscători ai creației lui Cornel Boteanu, l-au prezentat asistenței pe cel căruia i s-a acordat premiul festivalului din acest an,  ediția a XI-a.