Poetul s-a născut în 2 septembrie 1935, la Rujetu, Slătioara, județul Vâlcea și a decedat în Timișoara, la 20 septembrie 1994. Uneori, vrând să faci bine, declanșezi belele. Este realitatea trăită de preotul Horea Țâru prieten bun a lui Damian Ureche ,domnia sa amintindu-și de felul cum un nevinovat text al boemului poet timișorean ,publicat în Renașterea Bănățeană, l-a determinat pe Înalt Prea Sfinția sa Nicolae Corneanu să-l cheme„ la ordin ” pentru explicații suplimentare pe eseistul ,scriitorul ,omul de cultură ,dar înainte de toate preot în acte și în Parohie, Horia Târu.
Și scrie Damian Ureche cum că într-o „seară de pace lirică ” încercând să laude ospitalitatea Deliei Mușunea, amfitrioană pentru literați, dar și domnia sa cu veleități în lumea artelor ,Damian Ureche a scris acest distih:
„Lângă Delia Mușunea
Beau poeții până lunea”
Că așa și este ,a completat Horia Țâru cu versurile
„ Lângă doamna Delia
Beau și Evanghelia ”.
Dată din casă și apărută în presă, întâmplarea a prilejuit întâlnirea de gradul trei de la Mitropolie , unde cu glasul său blând și pătruns de cele sfinte, Mitropolitul a căutat să afle care-i adevărul și de ce s-a folosit într-un mediu vădit laic cuvântul „evanghelie„.Smerenia fiind cartea de vizită pentru preotul Horia Țâru, acesta a elogiat totodată aleasa stirpe de creatori timișoreni care se aflau acolo, oameni pregătiți pentru a avea pasaje lăudabile rezervate în Istoria literaturii române. Totul s-a terminat cu o replică devenită celebră mai târziu, printr-un scheci umoristic obsesiv reluat mai apoi de televiziunea română „ n-am găsit altă rimă ”.Și incidentul s-a aplanat. Nu însă și destăinuirile preotului timișorean care a precizat unde anume a fost găzduit textul suspectat de blasfemie. Părintele Țâru scăpând atunci de supliciul de care în perioada vechiului testament cei ce aduceau hulă lui Dumnezeu erau scoși afară din cetate și lapidați .Și i s-a iertat lui „și în veacul acesta și în cel ce va să vie ”.
Sunt considerate nevinovate aceste dueluri ale spiritului care au definiția „epigrame ”,domeniu în care Damian Ureche avea exercițiul versificării spontane. Si cu spirit. Despre „copiii minune ai catrenului”, cum sunt definiți epigramiștii, Damian Ureche scrie într-un articol intitulat „Replici ,poeme, polemici, dueluri ”.Și așterne pe hârtie Damian Ureche amintirea din anii de liceu când coleg de preocupări literare i-a fost Ionel Iacob Bencei cu care s-a duelat pe seama usturoiului.
Damian a propus catrenul:
„ Iacob, chiriaș prin teatre
Și erou printre eroi
Spune-mi, poți să faci să latre
Un cățel de usturoi ?”
La care acesta a replicat:
„ Un cățel pe metereze
Fie bun sau fie rău
Pot să-l fac să și turbeze
De-i citesc un vers de-al tău ”
Și-și mai amintește Damian Ureche despre o spadă încrucișată cu Dimitrie Jega, cel care a condus ani la rând cenaclul „ Ridendo” al epigramiștilor timișoreni .
„ S-a-necat Ridendo-n Bega
Amărât și plin de Jega ”
Replica vine cu trimitere directă la pasiunile extrapoetice ale bardului boem
„ Vin pe Bega de era
Și Ureche se-neca ”
Disputele depășeau cadrul local. Damian Ureche simțindu-se obligat să-l tragă de urechi și pe Alexandru Andrițoiu (1929 – 1996 ) care, ironic, anulase într-un pamflet strădania poetică a Timișoarei zicând că pe Bega nu există poezie. „Dacă are totuși o picătură, și aceea e într-o Ureche ” – concluzionă poetul cu revistă la Oradea .
Și Damian Ureche s-a simțit obligat să dea replica
„ Damian într-o ureche
Răspunde-mi ,nu ne dăm la adăpost.
Mai bine o ureche muzicală
Decât să ai vreo două fără rost”
Și cum Andrițoiu știe proverbul „Cine are ochi să vadă și urechi să audă ” a zămislit ,e drept într-un alt context, poemul „Aud ecoul vremii de parcă merg spre mări”
Și tot așa de parcă vin mările spre mine.
Aud tăcerea vremii de parcă intru-n zări
Și tot așa de parcă vin zări să mă închine ”
Și zice cu tristețe
„Prin mine omul trece. Prin mine noaptea doare ”.
Și toate acestea s-au săvârșit. Dar vine o vreme a împăcării. Mai ales când peste firul vieții se-așterne umbra uitării.
Si poezia, fie ea din genul facil al epigramei ,cum greșit o consideră unii, primește un bobârnac spre plusul infinit.