Retrospectivă Gheorghe Reisz

Retrospectivă Gheorghe Reisz

Artistul plastic lugojean de plăcută amintire Gheorghe Reisz va fi omagiat vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 17,30, la două decenii de la trecerea sa în eternitate, printr-o expoziție retrospectivă organizată de Biblioteca Municipală Lugoj la Casa Bredicenilor din municipiul de pe Timiș.

Născut în 1934, de formație inginer chimist, dar cu studii complementare aprofundate de arte vizuale, Gheorghe Reisz a rămas în amintirea comunității lugojene nu doar ca un creator plastic de mare sensibilitate, eleganță și erudiție, ci și ca un liant al vieții culturale a Lugojului și nu numai. Artist plastic profesionist, deși n-a mai apucat să devină membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (cu care, de altminteri, a colaborat îndeaproape, inclusiv în organizarea de evenimente artistice și participarea la taberele de creație), el a fost onorat post-mortem de comunitatea creatorilor vizuali printr-o serie de retrospective găzduite de galeriile profesioniste.

Gheorghe Reisz a fost, totodată, unul dintre fondatorii grupării de creație vizuală Romul Ladea. Creațiile sale se păstrează mai ales în colecții private și ecleziastice.