Pe urmele lui Robinson Crusoe

Pe urmele lui Robinson Crusoe

De vineri, 11 noiembrie, ultimul lungmetraj de animație realizat de Anca Damian va putea fi vizionat în cinematografe la nivel național. Cinefilii din aproape 30 de orașe ale țării – printre care Arad, Caransebeș, Lugoj, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, și Timișoara au șansa de a intra în universul magic al filmului, via marele ecran de cinema.

Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big ScreenCompetition Rotterdam, Goteborg IFF, Competiția Internațională la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor.

Spectatorii ”Insula” se pot aștepta la o abordare postmodernă a mitului lui Robinson Crusoe. Plecând de la premisa și poetica textului lui Gellu Naum (care a reinterpretat povestea lui Crusoe în piesa de teatru ”Insula”) și integrând universul muzical al Adei Milea și Bălănescu Quartet (care au creat mai multe concepte de spectacol plecând de la același text al lui Naum), ”Insula” este o operă aflată la intersecția artelor vizuale, muzicii și literaturii. Robinson Crusoe și Friday devin arhetipuri ale victimei și salvatorului într-o fabulă a lumii contemporane. Cum ne putem salva de bolile modernității, colaps ecologic și singurătate? Poate doar împărtășind singurătatea cu ceilalți. Iar filmul ”Insula” invită publicul într-o călătorie onirică care îi va surprinde – dacă se lasă conduși de Robinson – un ghid cu care avem mai multe în comun decât am vrea să acceptăm.