Justiție/injustiție, dreptate/nedreptate

Justiție/injustiție, dreptate/nedreptate

Prozele scurte din volumul Blestemul narciselor de Ioan Cârja (Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022) stau sub semnul justiției/injustiției, dreptății/nedreptații.

Astfel, în fiecare nuvelă acțiunea se desfășoară în jurul unui subiect stringent, actual indiferent de timpul în care are loc, iar subiectul respectiv naște dezbateri aprinse.

Blestemul narciselor narează povestea lui Ion Marcu, aproape de a se căsători cu Narcis, care pornește în căutarea unui braconier și sfârșește ucis de acesta. Braconierul se dovedește a fi chiar prietenul său, Lele. Aici intervine justiția divină, ucigașul fiind pedepsit [„În aceeași clipă, un fulger puternic destinat lui, dar probabil atras și de metalul armelor, l-a lovit pe Lele direct în vârful capului, trântindu-l la pământ și aprinzând claia udă. (…) Fulgerul l-a carbonizat într-o secundă, transformându-l într-o masă inertă de carne prăjită”].

Proteza dentară este despre căutarea libertății, cu riscul sacrificiului suprem. Un exemplu este Adam Brumaru, ucis pe când încerca să evadeze din lagăr pe timpul comuniștilor pentru a trece granița prin apropierea ținuturilor natale. Este descris cu minuțiozitate zbuciumul Nanei Floare între speranță și deznădejde, dar și tăria de a organiza, în taină, înmormântarea protezei dentare a fiului său, al cărui trup nu va fi găsit vreodată, întru respectarea datinilor creștinești („Bătrâna i-a povestit preotului că avea proteza fiului ei, Adam, că nu știe dacă el trăiește sau e mort dar dorește să o îngroape creștinește în cimitir, lângă tatăl lui, ca și când l-ar înmormânta chiar pe el însuși”).

O altă poveste de dragoste fără happy-end întâlnim în Fereastra lugojană, cea dintre Alex și Diana. Diana pleacă în America cu familia, iar Alex rămâne în țară după absolvirea liceului pentru a face facultatea și realizează un program pe care îl numește „Fereastra lugojană”, capabil să citească trăirile și emoțiile persoanelor care conversează pe internet. Familia Dianei vrea să o mărite cât mai repede, dar ea se opune, alegând sinuciderea, urmată de Alex, ajuns invalid în urma unui accident de mașină. Totuși, iubirea lor se va împlini pe celălalt tărâm („O vedea acum pe Diana într-o lumină orbitoare, așteptându-l râzând și s-a îndreptat cu toată încrederea spre ea. S-au îmbrățișat cu patos, topiți de dorul revederii, devenind amândoi parte inseparabilă a acelei lumini fără sfârșit. Pe pervazul geamului se lăsase din zbor și se gudura acum fericit pe lângă frumoasa porumbiță un mândru și falnic porumbel călător!”). Nedreptatea este aici dublă: accidentul îl imobilizează pe Alex în cărucior cu rotile, iar familia Dianei face totul pentru a zădărnici dorința ei de a se întoarce la Alex.

Submarinul U-977 este o nuvelă distopică despre fuga lui Hitler și a Evei Braun din încercuirea trupelor rusești. Aici pedeapsa nu mai există, în pofida tuturor ororilor războiului și a vinovăției vădite a eroilor nuvelei. Atât Adolf Hitler cât și Eva Braun își găsesc sfârșitul în liniște, de boală, dar departe de țară, în insulele Malvine. Nuvelele au intensitate și densitate iar Ioan Cârja este un autor care merită atenția cititorilor deoarece are darul de a provoca dezbateri dar și de a trezi prin scrisul său sentimente, trăiri sufletești. Ioan Cârja navighează cu ușurință între real și imaginar, între tonul grav și cel ludic, umorul negru nefiindu-i deloc străin.