Premieră absolută a dramaturgului timişorean I.J. Rovina

Premieră absolută a dramaturgului timişorean I.J. Rovina

Maria din Magdala – personaj transfigurat într-o expresie teatrală. O posibilă voce a Mariei după Înviere, care, în marginalizarea ei, rememorează, în replică, propriul ei parcurs dramatic  dinspre o ființare abisală spre înalta învățătură a lui Iisus. În monologul ei extins în adresări către apostoli și în evocări ale interpelărilor și dialogurilor susținute de către Învățător în apărarea ei, Maria interiorizează, treptat, nu doar Golgota celui crucificat, ci și propria Golgotă, parcursă spre o așa-zisă înviere a iubirii. „Fariseilor! Nu mai răstigniți dragostea!/ Iubirea zidește, / nu mai zidiți femeia!/Iubirea ne învie în viață/ cu El am înviat.”

Monodrama Viziune cu Maria din Magdala de Ion Jurca Rovina este piesa transcenderii personajului dinspre suferință spre evanghelia iubirii. Ca atare, spectacolul regizorului Emanuel Petran își confirmă dimensiunea sacră, susținută scenic de interiorizata rostire cu har a actriței Angelica Nicoară, de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca. Precum s-a dovedit a fi primită de receptivii spectatori din sala Radio, de la Cluj Napoca, la premiera absolută, din 14 octombrie 2022. Premiera s-a repetat, apoi, în 18 decembrie, la Teatrul de Vest Reșița, spectacolul aflându-se în  coproducția acestei instituții cu Asociația Rocade din Cluj Napoca.  

Un spectacol, într-un planificat evantai de reprezentații. Depinde de inspirația și buna credință a celor prinși în această teatrală colaborare, și nu numai!