Între amintiri şi exegeze (9)

Între amintiri şi exegeze (9)

Una din marile cărţi

Istoria Literaturii Române Contemporane din Vest  este una dintre cele mai importante cărţi despre literatura română, din anul 2022.  Este o carte foarte importantă, care urmează unei acţiuni uluitoare, aş spune. Alexandru Ruja este editor al operelor lui Lucian Blaga, Ştefan Augustin Doinaş, Ioan  Alexandru, Aron Cotruş, cuprinse în ediţii importante nu numai pentru un autor sau altul, ci pentru cultura română. Sunt ediţii care scot  în evidenţă mari scriitori, definitorii pentru cultura română. După ce îi cunoaşte foarte bine pe scriitorii  de la Arad şiTimişoara, din vestul României, unii dispăruţi, iată că scrie această Istorie a literaturii române contemporane, unde, pentru prima dată, apar autori despre care  n-a mai scris,  în ultima vreme,  nimeni. Oameni care au fost lângă noi,  au dat cărţi foarte importante, care nu mai sunt în istoriile literare cunoscute – cea a lui Nicolae Manolescu, cea a lui Marian Popa. Nici în cărţile mele nu mai e Nicolae Ciobanu, un autor care a fost lângă noi multă vreme, a făcut revista „Scrisul bănăţean”şi apoi „Orizont”. Nu mai e în alte cărţi Traian Liviu Birăescu, autor important, profesor universitar, care a scris, a construit revista „Orizont”. Dintr-odată, multe, multe prezenţe vii,  scriitori de lângă noi, din secolul trecut, ca Miu Lerca, personalitate definitorie, a condus revista „Dacia”, înainte de 1945. A condus, a scris, a reuşit să scape de puşcărie, cred că a fost prieten cu Petru Groza. Ruja scrie despre toţi aceşti autori, despre Cercul Literar de la Sibiu,  despre Victor Iancu, fostul nostru profesor, dar, în acelaşi timp, unul din marii esteticieni ai culturii române. Aşa cum scrie despre Ovidiu Cotruş, unul dintre  importanţii critici, nu mai spun, de Deliu Petroiu, un alt profesor al nostru despre care s-a scris puţin sau foarte puţin.

Ceea ce face Alexandru Ruja cu toţi aceşti scriitori foarte importanţi, dar şi cu autori care au fost prezenţi în viaţa literară aTimişoarei, a Aradului, a vestului. Ce face este, între ghilimele, o reabilitare. Este  primul critic, primul istoric literar care are grijă, pune în valoare  viaţa literară a vestului. Ceea ce mi se pare  foarte important  pentru Istoria lui Alexandru Ruja este că pe fiecare pagină pune fotografii, prezenţe ale vieţii literare. Citatul, larg folosit, arată ce înseamnă o istorie a literaturii. Cele mai multe imagini fac parte din ceea ce el numeşte, un lucru care  iarăşi mi se pare extraordinar: „ Arhiva Alexandru Ruja.”  O viaţă, a adunat nu doar cărţi, ci şi fotografii din climatul literar. Faţă în faţă,  opera literară,  cu trecerea prin lume a scriitorilor.

O carte neobişnuită, una din marile cărţi, pentru mine,  cea mai importantă a anului 2022. Mă bucur de prezenţa lui Alexandru Ruja la Timişoara.                                                         ( A consemnat Dumitru Oprişor)