Silviu Genescu este un autor reprezentativ nu doar pentru literatura SF din Timișoara, ci și din România. Desprindere lentă, Ed. Eagle, București, 2023, recentul său volum de 624 de pagini, o dovedește cu prisosință, nu doar prin dimensiune, ci mai ales prin calitatea textelor. Sunt reunite povestiri, nuvele și chiar, am putea spune, un micro roman, scrise în ultimii zece ani, după cum mărturisea autorul.
A debutat pe la 18 ani cu o povestire, care a apărut în revista timișoreană Forum studențesc. Apoi a publicat frecvent în fanzinele Paradox și Helion, în revistele Știință și tehnică, Anticipația, Jurnalul SF, precum și în Almanahul Anticipația, respectiv în mai multe culegeri și antologii dedicate genului. Primul său volum, T de la sfârșit, apare în 1994, la Ed. Marineasa, din Timișoara, urmat în 2009 de Rockme Adolf Adolf Adolf, la Ed. Bastion, Timișoara. A primit mai multe premii pentru creațiile sale, dintre acestea amintim doar Premiul Vladimir Colin, obținut în 2009.
Există o opinie că povestirile, romanele sau filmele științifico-fantastice prezintă doar aventuri cu roboți, extratereștrii, nave cosmice și călătorii intergalactice, în care binele se luptă cu răul, cândva, într-un viitor îndepărtat. Silviu Genescu contrazice o asemenea percepție în cheie lejeră, care plasează SF-ul doar în zona divertismentului facil. Cele mai multe dintre prozele reunite în Desprindere lentă se încadrează în subgenul hard-SF. Ele se bazează pe datele științei și pe o dezvoltare logic coerentă, care pune la lucru imaginația cititorului. Aceste povestiri sunt construite pornind de la un fapt sau o situație neobișnuită, cu rol declanșator, care tulbură ordinea cotidiană, iar autorul sugerează posibilitatea existenței unei explicații științifice a lor. Aceste situații neșteptate, oferă o perspectivă nouă, provocatoare, asupra lumii noastre de azi sau de mâine.Se creează un cadru în care personajele își testează limitele fizice, cele morale sau doar abilitatea de a se descurca. De exemplu, un personaj va da delete unui soft specializat „pentru că nu avea nevoie de un șahist cu o evoluție atât de neașteptată și cu o asemenea curiozitate.”Este o temă tulburătoare care apare în SF, dar are ecou și în viața curentă: cât ne folosim noi de softuri și cât de mult suntem noi folosiți de ele sau prin intermediul lor?
O povestire cu totul deosebită se dovedește a fi Transformarea. Este descrisă o anumită situație, care ne introduce într-un episod suprarealist, al cărui final deschide o altă dimensiune și te pune în fața unei parabole. Este o adevărată bijuterie literară. De remarcat și ușurința cu care Silviu Genescu folosește terminologia unor teorii științifice, fără să abuzeze de ea, fără să îngreuneze lectura unui cititor nefamiliarizat. Textele sale fac dovada unei bune documentări privind subiectele abordate, fie că este vorba despre străzile din Amsterdam, despre activitatea de la CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară sau instituții guvernamentale din SUA. Construcția narativă menține tensiunea și interesul cititorului la cote înalte. Lucru firesc dacă ne gândim că Silviu Genescu a rescris vreo 50 de volume, traducându-le din engleză în limba română. Experiența sa îndelungată de jurnalist la ziarele Timișoara și la Agenda Zilei¸ unde, mulți ani a coodonat pagina externă, își spune și ea cuvântul. Cititorul va descoperi în noua sa carte o lume captivantă, nu doar prin epic, ci și prin perspectiva din care ni se propune să privim lumea de astăzi, care își schimbă hainele, cu altele noi.