Printre poeți

Printre poeți

Robert Șerban ne oferă plăcuta surpriză a unui volum masiv, care, sub titlul Raidul poeților, apărut la Editura Junimea, reunește 72 de interviuri literare, publicate între anii 2016 – 2022, în săptămânalul timișorean Banatul Azi. Sunt scriitori de vârste diferite, din regiuni diferite, inclusiv din Republica Moldova, plus câțiva care s-au stabilit în străinătate, dar continuă să scrie și în limba română, ținând legătura cu țara, urmărind viața literară de la noi, dar și cea din societatea în care au ales să trăiască.

Fiecare interviu este precedat de o scurtă notă de prezentare a autorului, iar întrebările fac uneori referire la elemente biografice, fapt care aduce tensiunea vieții reale. Astfel, ea poate fi citită și ca un roman captivant, cu multe personaje, aflate în același univers spiritual, făurindu-și fiecare destinul artistic, asupra căruia meditează în siajul întrebărilor puse de Robert Șerban, bazate pe o bună cunoaștere a interlocutorului și a operei sale. Acest volum este remarcabil și datorită faptului că, foarte probabil, o serie dintre răspunsuri, în care autorii deschid o cale spre intimitatea gândului lor, nu ar fi fost date unui jurnalist obișnuit. Robert Șerban nu este doar jurnalist, ci un confrate, un poet valoros, în fața căruia poți să-ți deschizi sufletul, chiar dacă sau tocmai pentru că o întrebare, sau alta, nu este comodă, fie prin complexitatea ei, fie prin referire la posibile implicații etice. De exemplu, Constantin Abăluță este întrebat: Sunteți nu doar poet, scrieți și proză, eseistică, faceți traduceri. Totuși, mi se pare că recenzenții și criticii nu au acordat interes cărților dumneavoastră de proză. Să fie vorba de o lipsă de atenție „distributivă” a Domniilor lor, de o strategie greșită a dumneavoastră (aceea de a merge pe mai multe fronturi… literare), sau ce explicație aveți? Vă pasă? Iar Adrian Alui Gheorghe este provocat astfel, cu referire la un articol al său: Chiar crezi că e imposibilă soldaritatea între oameni care au aceleași preocupări? De ce? Răspunsurile primite reușesc să captiveze pe cititor. Poeții nu sunt închiși în ei înșiși, ci privesc cu luciditate atât lumea literaturii actuale, cât și societatea contemporană, constatând evoluții benefice, dar și triste eșecuri. Temele aduse în discuție sunt extrem de variate, uneori surprinzătoare, ceea ce mărește plăcerea lecturii, de la unele cu o aparent nuanță ludică: Există boli profesionale în literatură? Care sunt și ce crezi că le declanșează?, la cele grave: Ce șanse are literatura ca să nu-și piardă relevanța de pe piața artelor? Întreb fiindcă e evident că își pierde, încet sau mai repede, publicul și că își micșorează nișa. Nu lipsesc nici cele care îndeamnă la mărturisiri privind preferințele personale: Scrii și ai scris poezie, proză eseu. Ce scrii cu cea mai mare ușurință? Ce citești cu o mai mare plăcere?

Acest volum, semnat de Robert Șerban, te conduce prin lumea fascinantă a creatorilor de poezie, dezvăluind felul în care ei gândesc și creează, precum și valorile cărora se străduiesc să le dea viață în paginile cărților.