„Lacul Lebedelor” și „Păsările”, la ”Csiky Gergely”

„Lacul Lebedelor” și „Păsările”, la ”Csiky Gergely”

V-ați gândit cândva cât de libere sunt de fapt păsările din zbor? Cât de diferită e lumea guvernată de oameni față de cea a păsărilor din cer? Va fi oare vreodată posibil să trăim liberi într-o lume ideală? O lume pestriță a aripilor, ciripitului, penelor colorate și zborului neîngrădit îi așteaptă pe spectatori la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara: comediile „Păsările”(10 noiembrie) și „Swan Lake revisited – Lacul lebedelor revăzut” (13 noiembrie) ne invită în universul imaginar al regizorului Kokan Mladenović.

„Păsările” este una dintre cele mai noi producții ale teatrului și ne bucurăm că, de la premiera din martie 2023, comedia s-a jucat cu mare priză la public, în Timișoara și nu numai. La sfârșitul lunii octombrie spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului „Zilele Teatrale dedicate lui Bora Stankovic” de la Vranje, Serbia, iar Kokan Mladenović, care a scris și textul (pornind de la Aristofan), a obținut Premiul pentru cea mai bună adaptare a unui text.

Următoarea reprezentație din Timișoara va avea loc vineri, 10 noiembrie, ora 20:30 și pentru a lansa spectatorilor o invitație specială, redăm un scurt fragment din cronica semnată de Bogdan Burileanu pentru Liternet.ro: „Această revărsare de idei, de haz, de luciditate, înțelepciune și îngrijorare năvălește asupra spectatorilor cu o vitalitate admirabilă. Show-ul revuistic bate (ca rafinament) multe producții de pe Broadway. Mult spirit, multă exuberanță, un dinamism trepidant, căci fericirea de a juca se simte din partea unei distribuții alcătuite din aproape 20 de excelenți actori, care susțin această splendidă ispravă.”

Un alt spectacol ce poartă semnătura lui Kokan Mladenović este „Swan Lake revisited – Lacul lebedelor revăzut”, realizat cu 4 ani în urmă cu aceeași distribuție numeroasă. Regizorul a propus o interpretare neobișnuită a baletului „Lacul lebedelor”, mizând pe basme binecunoscute, recitite în cheia corectitudinii politice atât de prezentă în zilele noastre. Textul a fost realizat pornind de la improvizațiile actorilor, cu ajutorul dramaturgului Góli Kornélia. Actorii au umor, ironie, au o mare expresivitate corporală și vocală și mai ales au încredere în regizorul lor, astfel că spectacolul se construiește firesc, scenă cu scenă, spre deliciul publicului care îl va putea revedea luni, 13 noiembrie, ora 19:00.