Între amintiri şi exegeze (20)

Între amintiri şi exegeze (20)

Aş vorbi, la început, despre Constantin Mărăscu. Am în faţă al cincilea volum din „Sfinţi fără aureolă”, volume despre Banatul istoric, despre rezistenţa din România şi din Banat, despre felul cum a apărut mişcarea de rezistenţă aici. Cum i-a întâlnit pe cei care au fost în această mişcare, cum a stat de vorbă cu urmaşii lor, ce li s-a întâmplat acestora, înainte şi după 1989, şi cum trăiesc.

Sunt cărţi deosebit de vii, de istorie orală care poate fi dreaptă sau nedreaptă. Din acest motiv, ca un cărturar important, Constantin Mărăscu apelează întotdeauna la istorici, la oameni cu documente, care vorbesc din biblioteci, nu numai din întâlnirile cu cunoscătorii. Un cunoscător e şi Tiberiu Ceia, renumitul interpret de muzică populară, important, ca şi unchiul lui, care a fost în rezistenţă. Important pentru aceste cărţi sunt imaginile.  Constantin Mărăscu a făcut filme cu fiecare dintre sfinţii fără aureolă, despre oamenii rezistenţei.Cărţile stau lângă filme, lângă imaginile care vorbesc despre lumea de ieri şi lumea de azi.

    Ce trebuie şi ce este important de spus este că domnul Mărăscu e un poet, un prozator şi un  reporter. Înainte de sfinţii fără aureolă, înainte de cele cinci volume consacrate rezistenţei, istoriei de lângă noi, a scris şase sau şapte volume de poezii, Cântând printr-un  oraş mare, Strigândprintr-un oraş mare, patru volume despre Ulise. Un volum de povestiri Vinerea ciudată care, iarăşi, e legat de Sfinţii fără aureolă. Cărţile lui Constantin Mărăscu sunt importante pentru felul în care explorează lumea de lângă noi, felul în care scrie despre oamenii de lângă noi, pe care îi cunoaştem, despre care aflăm că au fost în rezistenţă, au trecut prin puşcării, iar urmaşii lor au fost daţi laoparte sau întâmpinaţi fără căldură. De asta cărţile lui Constantin Mărăscu sunt, în acelaşi timp, documente relevante despre lumea de azi. Putem vorbi despre poetul care stă în lumea de lângă noi. Strigând printr-un oraş mare poate fi  şi titlul acestor volume despre sfinţi fără aureolă. Cărţile lui sunt despre sfinţii – pentru noi-  cu aureolă!

(A consemnat Dumitru Oprişor)