Casa Bredicenilor din Lugoj a găzduit, recent, vernisajul unei noi expoziții a renumitului pictor timișorean Mihai Teodor Olteanu, precum și lansarea albumului cu titlul ”Întâlnirea cu îngerul”, de altfel genericul acestei expoziții.
După cuvântul de bun venit, directorul Bibliotecii Municipale Lugoj, Henrieta Szabo, a precizat că aceasta este a 356-a expoziție a plasticianului timișorean, care este bine cunoscut prin expozițiile sale, deschise atât în țară și în Europa cât și în America de Nord. Apoi, vorbitoarea a subliniat: ”Pentru Mihai Teodor Olteanu tabloul este o stare a sufletului, o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Un amănunt interesant din viața lui Mihai este acela că el și-a arătat mereu admirația și aprecierea față de un mare artist al lumii, Vincent Van Gogh, regăsindu-se în lumina din picturile sale”.
La rândul său, profesoara lugojeană Simona Avram a spus: ”Eu l-am urmărit pe Mihai Teodor Olteanu de mult timp, iar ocazia întâlnirii noastre a fost atunci când poeta și scriitoarea Doina Uricariu a prezentat la Lugoj o carte chiar în expoziția lui Mihai, acum vreo 15 ani. Cartea se chema <Scara leilor>, iar expoziția era intitulată <Scara Raiului>.Vreau să fac legătura cu una dintre lucrările de aici, o compoziție onirică aș putea spune, pentru că cele două clădiri, o biserică și un palat sunt unite de două scări, care de fapt sunt ale raiului.”
Despre lucrările lui Mihai Teodor Olteanu, a vorbit și colaboratoarea sa din Timișoara, Liliana Cadar, care a ținut să precizeze:”Nu poți să treci pe lângă tablourile lui Mihai fără să simți bucurie, puțină uimire sau să-ți apară pe față o urmă de încântare copilărească. Lucrările lui sunt ca o vibrație în căutarea adevăratei credințe, poate într-un univers care este dincolo de lumea nostră”.
Evocând legătura sa cu Lugojul Mihai Teodor Olteanu a declarat: ”Întâlnirea mea cu Lugojul a început în anii 69 ai celuilalt secol și mileniu, ai începutului meu de viață poate. Apoi, din 72 încoace au început toate marile colaborări cu Lugojul, acest oraș fiind, atunci și azi și mâine și în toate timpurile, capitala spirituală a Banatului, pentru mine și pentru toți alți artiști ai românilor. Pentru că dacă vrei să te gândești ce a însemnat arta plastică în România până în 1989 și ce oameni de seamă din pictura românească veneau la Lugoj și apoi erau îndreptați spre Timișoara. Eu am cărat tablourile a cel puțin 5-6 mari genii ale neamului nostru românesc, 5-6 pictori geniali. Le-am cărat de la Lugoj spre Bastionul Timișoarei pentru că Lugojul era magma, era matca, era sediul picturii adevărate românești.
O spun cu o bucurie și cu o fericire ieșite din comun. Aș aminti doar două nume dintre acei oameni mari: Sorin Dumitrescu și cred că Horia Bernea ar fi al doilea. Dar pot să enumăr încă 20, însă nu aceasa e povestea. Atât Sorin Dumitrescu cât și Horia Bernea când au ajuns la Lugoj au simțit că le fuge pământul de sub picioare și că se simt în cer. A fost dorința mea să le spun că lângă Lugoj mai există un oraș cultural, o cetate a culturii numită Timișoara. M-au crezut, nu m-au crezut, dar au venit, iar bucuria nu a fost doar a lor sau a mea ci și a Timisoarei că i-a întâmpinat și că i-a găsit. Expozițiile mele de la Lugoj, care nu culminează cu cea de azi (4 martie – n.n.) ci e doar o cunună a lor, Întâlnirea cu îngerul de ieri, de azi și de mâine. Pentru că întotdeauna la Lugoj când vin mă întâlnesc cu îngerul”.
În final a avut loc lansarea albumului”Întâlnirea cu îngerul”, iar plasticianul a dat autografe doritorilor. Manifestarea culturală a fost completată cu un reușit recital de muzică folk susținut de îndrăgitul cantautor lugojean Vasile Gondoci.