Bienala de arhitectură Beta 2024

Bienala de arhitectură Beta 2024

Evenimentul ”Loading Beta” va avea loc atât la Timișoara, cât și la Reșița, în perioada 4-8 aprilie 2024. Menit să ofere o perspectivă asupra subiectelor care vor fi abordate în ediția din acest an a bienalei, evenimentul se bucură de prezența curatoarei bienalei, arhitecta Oana Stănescu – orginară din Reșița. Autenticitatea și interdisciplinaritatea în domeniile arhitecturii și designului – subiecte predilecte în discursul curatorial al Oanei Stănescu se vor afla în centrul explorărilor evenimentului. Evenimentul va avea loc în centrul istoric al Timișoarei la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății și la “Vila Roșie” situată pe platforma industrială UCMR din Reșița, operă a cunoscutului arhitect Duiliu Marcu. Beta 2024 continuă efortul de a deschide spații pentru public, conectând spațiul construit de oraș și comunitate.

Alături de Oana Stănescu vor mai participa la Loading Beta artiști și arhitecți ale căror lucrări se vor regăsi în expoziția principală a Beta 2024: Akane Moriyama, Maria Lisogorskaya (Assemble Studio), Friedmann Heckel, Lara Lesmes și Carl Fredrik (Space Popular), precum și bursierii din Platforma LINA Dérive (NL) și Future Foodscapes Research Unit (ES).

Depășind discursurile consacrate în arhitectură, Loading Beta va fi un eveniment de lansare a parcursului curatorial al bienalei. Cu această ocazie, un colectiv internațional de arhitecți, artiști și jurnaliști vor fi prezenți în Timișoara și Reșița pentru discuții, ateliere și tururi.