Reportaj de la capătul lumii

Reportaj de la capătul lumii

Muzeul Național de Artă Timișoara și Editura Humanitas vă invită pe 18 aprilie 2024, de la ora 18, la vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului Am fost la capătul lumii de Liviu Stănescu. Vor participa – alături de autor – Melania Cincea și Cristian Tzecu. Expoziția este curatoriată de Roxana Lăpădat și Andreea Sandu și pornește de la volumul omonim, semnat de Liviu Stănescu și publicat la Editura Humanitas, în 2023.

„Călătorului îi șade bine cu drumul. Dar la fel de bine îi stă și în ipostaza de povestitor, de îmblânzitor de cuvinte și de născocitor de lumi. Liviu Stănescu este un colecționar de stări, trăiește pentru a călători și călătorește pentru a simți. Călătoriile lui nu creează cadrul unor documentări obiective, ci sunt prilejul unor introspecții și căutări profund personale. Iar atunci când cuvântului i se adaugă imaginea, lumile lui Liviu Stănescu devin o experiență în sine, transformând cititorul-privitorul-spectator într-un călător-visător…”, explică cele două curatoare, Roxana Lăpădat și Andreea Sandu (Galeria de Artă Contemporană și Design – Galateca).

Liviu Stănescu a călătorit de-a lungul și de-a latul Pământului: 111 țări i-au deschis larg porțile până acum, dar mai are o mulțime de uși la care urmează să bată. A fost, printre altele, la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos și la Polul Sud. În călătoriile lui, a trăit marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de doar 7,4 grade, și prima zi a războiului civil din Kenia; s-a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran și doar șansa l-a ajutat să scape teafăr. Multe dintre aceste aventuri se regăsesc în paginile cărțiile sale, dar și în fotografiile expuse, în premieră, în cadrul unei expoziții.

„Sunt doar un simplu vagabond care adulmecă urmele adânc lăsate în urma lor de către Panait Istrati sau Walt Whithman… Sunt un rătăcitor care nu o dată, luat de val, habar nu a avut unde se găsește și ce nimicuri caută pe acele coclauri neumblate. Haimana sunt? Păi cum altfel, atâta vreme cât doar drumul spre necunoscut este cel ce mă ademenește să-l pășesc! Și mai umblu și haihui tot mereu, pentru că doar așa, fără o țintă anume, știu că nevăzutul îmi va face cu ochiul. Un haihuist, într-un cuvânt!” – se autodescrie călătorul, autorul și fotograful Liviu Stănescu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17–28 aprilie 2024, la Muzeul Național de Artă Timișoara, Galeria L (Piața Unirii nr. 1).