TESZT, ediția a XV-a

TESZT, ediția a XV-a

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara organizează, în perioada 19-26 mai, cea de-a cincisprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT..Spectatorii au la dispoziție peste 20 de evenimente: spectacolede teatru și dans, spectacole în aer liber, concerte de muzică contemporană.

TESZT-ul aniversar își serbează cele 15 ediții cu spectacolul din deschidere, „O sută de toasturi”, în regia lui Bojan Jablanovec, de la Via Negativa (Slovenia) – duminică, 19 mai de la 16, în Sala Studio. La aniversarea care va dura șapte zile, timișorenii pot vedea spectacole din unsprezece țări (printre care Serbia, Franța, Croația, Ungaria, Grecia, Germania, Slovenia etc)  – toate în premieră în România – iar cele zece limbi diferite vorbite pe scenă confirmă deschiderea și multiculturalismul festivalului. Pentru prima dată vor participa artiștii Teatrului Livsmedlet din Finlanda, cu un spectacol nonverbal despre tema migranților – „Tărâmuri invizibile”, în care actorii se folosesc de propriile corpuri și sute de figurine miniaturale.

Deja îndrăgiți de timișoreni sunt actorii italieni de la Teatro dei Venti, trupă care revine pentru a treia oară la TESZT cu „Pentesilea”, un spectacol mitologic pe picioroange,organizat în Piața Libertății în 21 și 22 mai. Teatro dei Venti din Modena ține în viață moștenirea europeană a teatrului stradal, fiind renumiți pentru spectaculoasele decoruri mobile și costume medievale.

În ceea ce privește spectacolele de dans contemporan invitate din străinătate, revin la Timișoara Cie.toulalimnaios, cu spectacolul „Staubkinder”, inspirat din muzica lui Gustav Mahler, precum și coregraful originar din Serbia Josef Nadj, care își va prezenta în avanpremieră mondială cea mai nouă creație – „Lună plină”.

Processed with VSCO with ss1 preset

Nu lipsesc nici colaboratori mai vechi ai TESZT-ului, ca regizorul Urbán András (spectacolul „A fost odată la Novi Sad”), regizorul inovativ Kristóf Szabó (cu „Ismene dansează”, un performance de arte vizuale, dans contemporan, teatru și bondage) sau artistul complet Ivo Dimchev, cu „Metch”, concertul său creat recent pentru Teatrul La MaMa din New York. Teatrul de Tineret din Zagreb revine la TESZT cu spectacolul „Tineri fără Dumnezeu”, despre agresivitatea tinerilor și deconectarea lor de la lumea reală din cauza jocurilor online și a aplicațiilor. Tot o meditație despre realitatea virtuală și alternativă e și „Mindpolis 1.0”,  creat deNenad Glavan, care ne conduce la întrebarea: ne poate proteja imaginarul, ca ultim front de apărare, de o astfel de realitate imposibil de acceptat? Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai – „1978” în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai – „Pericles” regizat de britanicul Philip Parr. Înainte de „Pericles”, va fi vernisată expoziția actorului Teatrului Maghiar Mátyás Zsolt Imre cu desene inspirate de spectacol. De asemenea, secțiunea Independent@TM, co-organizată cu Asociația proTESZT, include trupele locale Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum – care au ocazia să-și expună cele mai recente spectacole în context internațional: „The Story of LostStories”, „Monoloagele solitudinii” și „Foamea” (care are premieră în cadrul TESZT).