Cine iubeşte cu adevărat literatura, iubeşte şi scriitorii

Cine iubeşte cu adevărat literatura, iubeşte şi scriitorii

Dialog cu poetul Robert Şerban, președintele FILTM

 – S-a încheiat, de curând, Festivalul Internaţional  de Literatură  de la Timişoara. Ajuns, iată, la ediţia a XIII-a. Tu eşti liderul comitetului de organizare şi cel mai în măsură să defineşti ediţia din acest an. Literatura şi aliaţii ei a fost, de această dată, tema festivalului. Rezumând, au fost întâlniri, dezbateri, ce concluzie s-a tras? Şi, la fel de important, ce ar fi, pe termen scurt, de făcut. În căutarea aliaţilor!

– A fost o ediție norocoasă aceasta, fiindcă iubitorii literaturii au umplut, timp de trei zile, cât a durat FILTM, atât Sala Barocă, unde s-au ținut evenimentele centrale, dar și săli de clase din Timișoara și Jimbolia, cea a bibliotecii de la Lugoj, a căminului cultural din Sânnicolau Mare ori a Clubului Nemesis, unde a avut loc evenimentul final, Muzici, algoritmi și poezie. În fond, cititorii sunt principalii aliați ai literaturi, fără ei, scriitorii, editorii, librarii ori comercianții de carte (indiferent de suportul textului) n-ar cam avea sens. (Totuși, între noi fie vorba, cred că destui scriitori ar lucra doar pentru ei înșiși).

– A fost o participare, este apreciere unanimă, ca niciodată!

Un festival unde se stă în picioare ori pe jos fiindcă toate locurile de pe scaune sunt ocupate e o sărbătoare a literaturii, ce pune laolaltă principalii actori ai acestei arte minunate, ce aduce față în față cititorii și scriitorii, îi face și mai prieteni. Atâta timp cât după fiecare eveniment care a fost la FILTM (festival organizat de Fundația Aquatim și de o echipă mică, Marilena Tudor, Ioana Gruenwald și cu mine, ajutați de Daniela Rațiu și Alexandru Potcoavă) cititorii au stat la coadă ca să ia autografe pe cărțile scriitorilor pe care i-au auzit și văzut, scopul principal a fost atins. Căci marea miză asta e: oamenii să fie fermecați de prestația scriitorilor și să le citească opera. În fiecare ediție a FILTM a fost stand cu cărților autorilor prezenți în festival, cărțile fiind astfel la îndemâna celor care și le-au dorit.

Mă întrebați de concluzii. Greu de făcut o medie a lor și de găsit o frază sau mai multe care să o conțină, fiindcă lumea se mișcă și se schimbă rapid. Important de reținut e faptul că tehnologia, inteligența artificială, internetul, rețele de socializare sunt prietenii literaturii atâta timp cât le punem în slujba literaturii și a industriei cărții. Cât ne folosim de ele să ne facă munca și viața mai ușoare. Când devenim sclavii lor, fie prin dependență, fie prin folosire abuzivă, am cam pierdut meciul. AI este un instrument, în primul rând. Are și o componentă creativă, dar, deocamdată, e mediocră. Și chiar dacă va evolua prin faptul că va topi tot mai multă bibliografie și va fi tot mai rapid, AI n-are sensibilitate, n-are emoție, n-are imaginație. Or, cum naiba să faci literatură de calitate fără toate astea?

– Între participanţii, din mai multe ţări, se regăsesc nume cu notorietate, care, fireşte, au dat pondere şi acestei ediţii. E un semn de apreciere a literaturii române contemporane sau mă duc prea departe cu gândul?  

– Pe parcursul cele 13 ediții, FILTM a fost onorat de prezența mai multor invitați străin de marcă, precum: Ludmila Ulițkaia, Slavenka Drakulić, Victor Erofeev, László Krasznahorkai, Adam Michnik, Juan Gabriel Vásquez, Serhii Jadan, Andrei Codrescu, Iuri Andruhovîci, Oksana Zabușko, Paul Bailey, Christian Kracht, Hervé Le Tellier, Paul Bailey și mulți alții. Ne-am străduit să invităm și autori autohtoni relevanți, aparținând cât mai multor generații, de la nume cunoscute ale literaturii și scenei culturale de la noi – Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, H.R-Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Ion Vianu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Răzvan Petrescu, Ion Mureșan, Nora Iuga și mulți alții –, până la autori mai tineri sau foarte tineri, în curs de afirmare, debutanți. Mă gândesc la Moni Stănilă, Mihnea Bâlici, Ștefania Mihalache, Cosmin Perța, Alina Purcaru, Cătălina Bălan, Borko Ilin, Goran Mrakic, Mădălina Aldescu (prezentă anul acesta și care abia a împlinit 21 de ani). Au fost mulți, pe majoritatea nu i-am amintit, de-a lungul timpului, peste 130! La editia care tocmai s-a sfârșit am reușit să aducem doi scriitori cu mare rezonanță internațională: Mathias Énard, laureatul celui mai prestigios premiu literar francez, Gouncourt, autor tradus la noi cu patru cărți (coincidența a făcut să fie prezent și traducătorul Domniei sale, excelentul romancier Cristian Fulaș) și Narine Abgarian, o grozavă scriitoare din Armenia, tradusă și ea în limba română, dar și în alte câteva zeci de limbi. (Domnul Énard e al treilea Goncourt care a fost la Festivalul Internaţional  de Literatură  de la Timişoara, după Pascal Bruckner și Le Tellier!). E o axiomă că vedetele atrag cititorii, dar pentru noi important a fost, încă de la prima ediție, ca aici să fie scriitori foarte buni, în primul rând. Valoarea participanților mărește prestigiul festivalului și îi ridică ștacheta. E evident că atunci când inviți nume sonore de scriitori, cei din edițiile următoare, sau impresarii lor, se uită să vadă cine a mai participat. Să vadă: e o șușanea acolo, o întâlnire provincială, în care niște autori se aud unii pe alții și se aplaudă între ei, sau e un eveniment cu adevărat tare, cu nume grele, internaționale?

– Sunt gata să notez, ca să rămână, câteva nume din această ediţie!

– Iată cine a participat acum, la ediția a XIII-a, în afară de cei deja amintiți: Boris Buden (din Croația), Lorina Bălteanu (Republica Moldova), Daniela Rațiu, A.G. Romilă, Nora Iuga (prin intermediul tehnologiei), Angela Baciu, Octavian Soviany, Lorand Pethö (Austria), Nenad Saponja (Serbia), Ciprian Măceșaru, Nona Rapotan, George State, filozofii Constantin Vică și Claudiu Iftode (care au fost protagoniștii unei formidabile discuții despre Inteligența artificială și literatură), jurnaliștii Marian Voicu și Cătălin Gomboș (care au mers în școli și le-au vorbit elevilor despre știrile false și modalități de detectare a lor, de eludare a surselor de informație falsă).

Întâlnirile unor scriitori cu elevi de liceu, dialogul firesc, cu întrebări pertinente venite din partea tinerilor interesaţi de literatură, rămân un evident câştig. Prin urmare, nu s-ar putea permanentiza aceste întâlniri, şi nu doar cu elevi, în colaborarea cu Filiala Timişoara a USR? Sub genericul acestei ediţii a festivalului, Literatura şi aliaţii ei!  

– În mod sigur da! Elevii sunt interesați să vadă literatura pe viu, să-i audă live pe cei care chiar o produc, scriitori. De câte ori am fost în școli (aici mă includ și pe mine, fiindcă merg de câteva ori pe an să mă întâlnesc cu elevi de vârste diferite și din școli diferite), am văzut interesul real pe care mulți tineri îl au. Dacă te simt că pentru tine literatura e vocație, că e însăși viața ta, că pentru tine cartea (cititul și scrisul, adică) e o miză fundamentală, nu mimată, nu folosită ca să-ți ridice statutul social, să înlocuiască… doctoratul pe care nu-l ai, atunci te cred și îți sunt aliați. Copiii „miros” imediat din ce aluat e făcută literatura ta. Adevărat, nu toți scriitorii sunt bun oratori, nu toți au priză la un public de vârstă tânără, nu toți se descurcă în fața unor oamenii născuți și crescuți în era internetului. Tocmai asta am făcut de fiecare dată la festival: am căutat să alegem scriitori care pot să meargă la luptă și să o câștige. Am trimis vrăjitorii, tocmai ca prezența lor să fie eficientă și să aibă efect. Ce efect? Lectura. Dacă o parte (cât mai mare) dintre elevi vor avea poftă de citit după aceste întâlniri, lupta e câștigată. Sigur, Uniunea Scriitorilor din România poate face astfel de descinderi, au și fost mai multe, dar cred că, așa cum spuneți, ele trebuie permanentizate. Anul acesta, USR, al cărei membru sunt de 29 de ani, a fost partenera FILTM, prin urmare putem trece și în contul Uniunii întâlnirile minunate dintre scriitori și tineri.

– Ce să regrete scriitorii ori iubitorii de literatură care nu au ajuns la festival?

– Cine a vrut să ajungă, a ajuns. Cine a vrut să vadă discuțiile între moderatori – excelenți toți șase, Cristian Pătrășconiu, Despina Jderu, Carmen Mușat, Dan-Liviu Boeriu, Florin Lobonț, Lucian Vesalon – și scriitori le-a putut urmări live, pe pagina de Facebook a FILTM. Le poate vedea și acum, dacă le-a ratat, fiindcă sunt înregistrate. Vă spun un secret, domnule Oprișor, fiindcă, iată, au trecut 13 ani de când sunt implicat direct în organizarea acestui festival, unul dintre cele mai importante din România: cine iubește cu adevărat literatura, iubește și scriitorii. Prin urmare, vine să-i vadă, să-i audă, să le pună întrebări, să le ia un autograf, să facă împreună o fotografie. Să fie alături de ei, sub același acoperiș. Cine iubește literatura vrea să știe și mecanismele ei de funcționare, secretele ei, direct de la autori, unii mai celebri, alții în curs de a deveni. Sala a fost arhiplină de cei care sunt ahtiați după această minunată artă, literatura. Iar FILTM 13 – ne-au rămas ca dovadă fotografiile, filmările și mărturiile celor care au participat – a fost un succes.

(a consemnat Dumitru Oprișor)