Trei dintre cele mai importante filme ale marelui regizor polonez Andrzej Wajda vor fi proiectate la Timişoara între 14 şi 16 martie, într-o retrospectivă organizată de Ceau, Cinema! şi Institutul Polonez. Vorbim despre „Omul de marmură” (1977) şi „Omul de fier” (1981), ambele în versiuni restaurate, şi „Walesa. Omul speranţei” (2013), toate reunite în aşa-numita „Trilogie a Solidarităţii”.
Cel mai renumit regizor polonez şi unul dintre cei mai importanţi cineaşti din lume, Andrzej Wajda (1926-2016) este autorul a peste 50 de filme. Acestea au documentat evoluția politică și socială a țării sale și s-au ocupat de miturile identității naționale, oferind analize pătrunzătoare ale elementului universal din experiența poloneză – lupta pentru păstrarea demnităţii în cele mai dificile circumstanțe.
Vineri, 14 martie, ora 19: În „Omul de marmură”, o tânără regizoare poloneză își propune să afle ce s-a întâmplat cu un zidar care devenise un erou al propagandei în anii 1950, dar mai târziu a căzut în dizgrație și a dispărut. Acest clasic al cinematografiei poloneze a câştigat Premiul Criticii la Festivalul de la Cannes şi la Festivalul Filmului Polonez de la Gdynia şi a primit un premiu special din partea criticilor de film din New York.
Sâmbătă, 15 martie, ora 19.30: În „Omul de fier”, premiat cu Palme d`Or la Cannes şi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin, autoritățile comuniste din orașul polonez Gdansk inițiază o campanie de denigrare pentru a discredita un activist proeminent al mișcării „Solidaritatea”. Ele numesc un jurnalist de televiziune pentru a se infiltra în cercul său apropiat.
Duminică, 16 martie, ora 19.30: „Walesa. Omul speranţei” este un film biografic care descrie viața extraordinară a câștigătorului Premiului Nobel pentru Pace Lech Walesa, pe parcursul unui deceniu. Un film exploziv ce urmărește într-o manieră dramatică creșterea mișcării poloneze „Solidaritatea”, care a fost esențială pentru prăbușirea Uniunii Sovietice și tranziția Poloniei către democrație.
Filmele vor fi introduse de directorul artistic al Ceau, Cinema!, criticul de film Ionuţ Mareş.