Evenimente omagiale și culturale în an centenar

Evenimente omagiale și culturale în an centenar

La Parohia Giarmata Vii

Parohia Ortodoxă Giarmata Vii a organizat o serie de manifestări dedicate anului centenar, dar și eroilor neamului din cele două Războaie Mondiale. La acestea a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți a oficiat atât slujba de sfințire a Troiței, ridicată în memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru apărarea țării în timpul celor două Războaie Mondiale, cât și slujba de binecuvântre a bustului lui Avram Iancu. În continuare, de la Biserica Ortodoxă și până la Căminul Cultural s-a desfășurat o procesiune solemnă cu Drapelul țării avand o lungime de 60 de metri,purtat de copii îmbrăcați în costume populare, intitulat Drumul Unirii.
De asemenea, la Căminul Cultural a avut loc o sesiune festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului internațional „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar român”. Au luat cuvântul acad. Ion Păun Otiman, președintele de onoare al Academiei Române – Filiala Timișoara, Cristian Franțescu, subprefect; Ionuț Stănușoiu, primarul Comunei Ghiroda și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a vorbit despre contextul politic și internațional al Marii Uniri.În cadrul simpozionului internațional au fost lansate mai multe cărți:  „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului national unitar roman”, coordonator preot Vasile D. Suciu; „Unirea, măreția unui timp. Dicționar de personalități și instituții”; „Maria Alexandra Pantea: Relatări din Primul Război Mondial prezentate în presa ecleziastică din Banat”. Totodată a fost vizionat și filmul documentar „Nașterea unei națiuni”, realizat de Vasile Bogdan, TVR.

Pe lângă participarea clericilor, profesorilor, autorităților locale și județene, la simpozion au fost prezenți două delegații: din Republica Moldova, condusă de dl primar Vasile Frunză și din Republica Serbia, condusă de preot Cornel Juica.
După prezentarea contribuțiilor științifice ale participanților a urmat un concert de colinde, precum și un moment artistic dedicat centenarului, susținut de elevii Școlii Gimnaziale Ghiroda, dar și un spectacol susținut de Ansamblul „Flori din Câmpie” Giarmata Vii.Programul evenimentelor omagiale și culturale a cuprins și vernisarea expoziției de pictură pe sticlă „Icoana, fereastră spre cer”, sesiunea a IX-a, ce a avut drept temă: „Sărbători și sfinți în tricolor”. Au fost admirate 36 de icoane pe sticlă, ce au pus în valoare valențele creative ale copiilor și tinerilor din Giarmata Vii, coordonați de profesori de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Facultatea de Artă și Design din Timișoara și de la Școala cu clasele I-VIII Ghiroda. În cadrul expoziției, elevii Școlii Gimnaziale Ghiroda și Corul „Sfânta Maria” al Bisericii Ortodoxe din Giarmata Vii au susținut un program cultural-artistic.
Victor Popa