Bun venit, primăvară!

Bun venit, primăvară!

Sala de spectacole de la căminul cultural din Ghiroda are, pe scaune, două sute de locuri. Cine vine mai târziu, stă în picioare, unde, cum zicea doamna Silvia Mermeze, vechi  responsabil cultural în cadrul primăriei, mai încep vreo sută de oameni. Așa a fost și ieri, la sărbătoarea cu care s-a întâmpinat, la marginea burgului, sosirea primăverii. Spectatorii – părinți, bunici, frați mai mari sau mai mici, copii de toate vârstele – care au vrut să fie prezenți la un moment cultural – și asta e de reținut- care nu a fost  atinsă de rutină. S-a ridicat cortina. Pe scenă s-au ivit zece perechi de dansatori, niște copii între șase și zece ani, care priveau înmărmuriți de ce li se întâmplă și, mai cu seamă, de ce văd. Costumele populare, croite exemplar după trupurile lor firave, îi arătau de parcă erau pregătiți să străbată, cu jocul popular, drum lung. Numai că, așa este la început, nu le ies, la câțiva, primii pași. Doamna Brândușa Stănescu, coregraf, îi mai potrivește cu mâna și, până la urmă, jocul se duce înainte. Sala se umple, se și vede, de admirație. Dansatorii, așa au fost trecuți și pe afiș, sunt Grupul de juniori din cadrul Ansamblului ”Cununa Timișului” din Ghiroda. Prestația lor s-a încheiat, ies din scenă. Jos, sunt așteptați de coregraful Nicolae Stănescu. Se întâmplă un fapt rar. Prinde între palme capul fiecărui dansator și îl sărută părintește pe frunte. Atât de ocrotitor este coregraful, știind bine ce înseamnă scena. El fiind, la rându-i, un mare dansator.

         În altă parte a sălii, Asociația ”Pistruiatul”, care organizează activități pentru copii cu vârsta cuprinsă între doi și paisprezece ani, a organizat câteva ateliere. De limba engleză și germană, de experiențe științifice. Pistruiatul este o organizație nonprofit din Timișoara – e bine să o căutați – înființată de profesorii Doina Hebedean, profesoară de franceză, Cristian Peia, predă geografia, Delia Simioana Tincău, predă germana, și inginerul Mihai Simiona Tina, specialist IT. Sunt aici să sprijine copiii interesați de cercurile de la ”Pistruiatul”. La Ghiroda, primăria a finanțat un proiect, Lumea copiilor, unde elevii  participă la atelierele amintite.

         Sala, din ce în ce mai intens, este cucerită de vocile ascuțite , de voioșia pe care o știți, a copiilor. De minute bune Compania de Teatru ”Da” din Reșița, venită cu patru actori, joacă spectacolul  ”Aventurile lui Mickey Mouse”. Actrița Aida Ganea are, deja, sala în mână, cum se spune. Interacționează cu spectatorii, desigur copiii, care sunt extrem de cooperanți. Sunt întrebați și ei, debordând de bucurie, răspund cu o stare firească, cuceritoare. Directorul companiei, Dan Mirea, asigură regia artistică și scenografia. Este un moment plin, care curge de parcă aici și pentru totdeauna, pe scena din Ghiroda s-a creat! Spectacolul se încheie  cu tabloul ”Mamă, azi cu drag îți cânt”, protagoniști fiind elevi al Școlii Gimnaziale din Ghiroda. Spectacolul este riguros, sensibil și cu mesaj. Elevii sunt bine pregătiți, doamna profesoară C. Vlaicu nici de data aceasta nu se dezminte.