La Casa Artelor, Galeria Pygmalion, artistul vizual timişorean Tiberiu Giucă ne invită la expoziţia sa intitulată „Sinopticus – Îngeri căzuţi, în căutare de rost“. Imaginile prezentate te provoacă la o confruntare cu tine însuţi, la o coborâre în adâncul şi trecutul tău, pentru că frumosul oferit nu este unul facil, la îndemână, sesizabil imediat: este nevoie să ajungi la sensuri. Cum să-ţi placă îngerii căzuţi, întruchiparea răului! Privitorul trebuie să se pregătească de confruntarea cu figurile lor întunecate şi cu privirile lor aspre. Ori cu imagini suprarealiste, în care peştii au un rol semnificativ.
Lucrările, pline de forţă expresivă, surprind mai multe tipologii de îngeri căzuţi: unii care par a se bucura de răul pe care-l fac, alţii par a regreta starea în care se află, ştiind că vor rămâne astfel decăzuţi, pentru totdeauna, iar alţii se arată absenţi, insensibili sau incapabili de a înţelege răul produs de ei.
Aceste spirite decăzute, periculoase, marcate de o putere malefică, absurde în trăirile lor, dar foarte reale, sunt închise în interiorul ramelor şi de acolo nu vor putea ieşi, stau ca într-o cuşcă. Rolul protector al ramelor ne este sugerat de aripile de înger pe care le-au dobândit câteva dintre ele. În unele dintre lucrări, chiar anul realizării lor este răstignit pe o cruce, ceea ce mă duce cu gândul la un dureros timp sacrificat.
Câţiva generali, opt la număr, îngeri căzuţi, sunt grupaţi într-un soi de pluton. Îşi poartă povara miilor de soldaţi duşi spre nefiinţă. Au uniforme, vagi bicornuri, iar unul dintre ei, semn al unei maxime degradării militare, în loc de trese sau stele pe epoleţi, are un schelet de peşte.
Măcinaţi de trăirile lor interioare, aceşti îngeri sunt tăcuţi, cu excepţia unuia care pare a spune ceva, vorbind unei urechi sau poate e doar o pâlnie amăgitoare. O fi nebunul satului?
Cele aproximativ 70 de portrete pot fi interpretate şi ca stări succesive ale aceluiaşi personaj, ceea ce ar apropia viziunea lui Tiberiu Gică de lumea imaginilor în mişcare, de care el nu este străin, el fiind scenograf la TVR Timişoara. Putem vedea un original „film portret”, al unui personaj malefic, realizat cu măiestrie, care îndeamnă la luciditate. Cea de a şaptea expoziţie personală a lui Tiberiu Giucă, deschisă în 20 februarie, poate fi vizitată până în 10 martie.
(Foto: Daliana Iacobescu)