Pe Cable Car spre Lombard Street

Pe Cable Car spre Lombard Street

 (Fragment din volumul „Hotel California”)

   Fără mașină prin downtownul San Francisco nu poți merge mult, decât dacă ai un target anume. În ziua aceea mașina a fost lăsată la parcare, în Bay Area, Fremont county, de unde am luat metroul. Pe o porțiune considerabilă, de nu știu unde, prin San Jose, BART-ul aleargă suprateran. Apoi undeva, nu departe de golf, în Oakland, plonjează sub apele considerabil de adânci ale golfului, într-un unghi destul de înclinat. Săparea unui tunel pe sub golful interior a fost una din marile probleme, comparabile cu forajul galeriei pentru trenurile ce trec pe sub Marea Mânecii. Această scufundare underground e destul de bine simțită, nu e lină deloc, senzația de lift și înfundarea urechilor o ai cu asupra de măsură. Apoi mersul redevine orizontal, până la urcarea spre suprafață. Dacă parcurgi zilnic acest traseu, poate te obșnuiești. În fine, stație în centrul însorit, urcăm treptele spre parcul vegetației și skyscraperilor.
Distanța până la stația cable-car-ului nu e mare. Lumea stă la un rând destul de lung, pentru bilete, dar și vagoanele vin unul după altul. Istoricul tramvai cu cablu, păstrat cu sfințenie ca acum mai bine de un secol, nu are troleu. Între șine este o fantă îngustă pentru cablul subteran care tractează vagonul. Nu două vagoane, ci unul. La fiecare capăt al liniei este câte o platformă rotativă, pe care vatmanul întoarce manual vagonul. Undeva, în adâncimea carosabilului există un motor care face puțin zgomot și axul pe care e înfășurat cablul. Vatmanul e un afro-american foarte solid, care manevrează manete, frâna etc. Majoritatea călătorilor preferă banchetele din exteriorul vagonului, de unde se poate filma panorama orașului. Nu am văzut stații, căci poți opri oriunde dorești. În paralel cu barele din interior, de care te ții cu mâna, există, pur și simplu, două frânghii. Dacă tragi de ele, tramvaiul se oprește.

 Traseul nostru urcă acum pe unul din dealurile/faliile orașului, devenite atât e cunoscute din filmele turnate aici. Direcția este spre Russian Hills. La una dintre intersecții fotografiez blocul în formă de piramidă, celebrul TransAmerica. În final ajungem la întretăierea a două magistrale, de aici șoseaua coboară spre golf, se vede clar insula Alcatraz (Isla de los alcatraces), sau urcă în zig-zag, fiind vorba de unica, celebra Lombard Street. Aici este sens unic, coborâre deci, într-o pantă de 45 de grade, pe care numai driverii foarte buni o accesează.

Pasagerii din toată lumea coboară, cu aparatele foto pregătite. Se vorbește, spre încântarea mea, multă germană. Casele sunt înveșmântate în liane exotice și flori imense, rondourile exuberante însoțesc carosabilul acoperit cu plăci roșcate. Într-o asemenea pantă, trotuarele au pe alocuri trepte. Puțini șoferi îndrăznesc să coboare în șerpuitoarea stradă.

Deodată, printr-o coincidență fantastică, vedem trei mașini cu niște globuri roșii deasupra. Sunt echipajele GOOGLE, probabil în misiunea filmării traseului. Brusc mulțimea de turiști aplaudă cu entuziasm nesperata apariție. Aparatele foto și de filmat ale armatei de turiști marchează momentul.

Din punctul cel mai înalt al Lombard Street panorama orașului se desfășoară superb. Orașul San Francisco este aproape în întregime alb, numeroase clădiri sunt acoperite de panouri reflectante care măresc intensitatea luminii solare. Nu-i de mirare că aici vin multe echipe de filmare, care nu mai au nevoie de reflectoare…

În cei zece ani de peregrinare la San Francisco am avut de multe ori ca loc de promenadă acest mirabil bulevard. Pentru prima oară în istoria sa, în acest an circulația a fost oprită și aici de pandemie. Florile au făcut loc unei vegetații buruienoase care a crescut vertiginos în clima subtropicală. Lombard Street arată ca după extincția vieții oamenilor pe planeta aceasta, când vegetația va exploda triumfătoare, netoaletată. Pe străzile pustii alergau iepuri, căprioare, coioți, gâște canadiene și curcani sălbatici. Apoi, tot în acest an farmecul orașului, sub stare de asediu, a fost spart de ieșirea în stradă a protestatarilor. După ce în 2019 San Francisco a fost vizitat de 27 de milioane de turiști.