O vacanță pe Alcatraz

O vacanță pe Alcatraz

La începutul acțiunii trebuie să fie cineva. Vom începe noi, rezidenții. Traversând pandemia vor veni și turiști din afară. Anul trecut au trecut prin San Francisco 27 de milioane de turiști. Anul acesta covid19 a blocat accesul, iar protestele antirasiste, democrate și tradiționale împotriva unui președinte republican se adaugă la spaima de San Francisco, unde s-a instituit starea de urgență. În insula pelicanilor (isla del alcatraces) s-au întors păsările, ceea ce ne-a determinat să redeschidem muzeul.

În vremurile bune mulți angajați ai închisorii s-au oferit voluntari să locuiască pe insulă cu normă întreagă în schimbul unei chirii cu reducere de doar 18 dolari pe lună. Am propus ca această sumă simbolică să rămână aceeași și pentru turiștii care vor ocupa insula. Să nu vă închipuiți Alcatrazul doar ca niște coridoare cu gratii, pe două nivele. Insula are și clădiri de apartamente cu trei etaje, duplexuri și chiar cabane private. Depinde unde vrei să închiriezi camere. Odinioară pentru multe familii, oportunitatea de a trăi pe Alcatraz a fost un vis devenit realitate.

Distanțarea socială a fost aplicată în oraș chiar și pentru corturile homeless-urilor. În Alcatraz distanțarea față de oraș este ideală. Vapoarele care acostează aici sunt dezinfectate. În apartamentele de bloc nu se ocupă tot spațiul locuibil și a loc berechet.

Dar cel mai interesant e să locuiești în fostele camere cu gratii, împărtășind întrucâtva viața foștilor deținuți, dar într-un lux pe care aceștia nu și-l imaginau. Celulele fiind prea apropiate, nu se închiriază decât din două în două, adică între fiecare celulă locuită e una goală. O cortină desparte în fiecare cameră toaleta de restul spațiului, dotat cu televizor și mobilier adecvat vieții moderne. La dușuri au fost delimitate prin benzi vopsite pe podea locurile unde se poate sta. Cantina foștilor deținuți a devenit un bufet cu autoservire, unde aceleași benzi desenate au grijă ca oaspeții să poată respecta distanța. Ventilatoare uriașe împrospătează aerul. Măștile nu sunt necesare în asemenea spații, pentru că ele nu sunt închise. Briza oceanului îți fâlfâie părul în toate aceste încăperi.

Pentru amatorii de senzații asemănătoare celor resimțite de deținuți, dimineața se dă deșteptarea cu imnul SUA, cântat de o mezzosoprană. Locatarii ies din celule și se aliniază, la distanță. La un fluier de gardian, se pun în mișcare, respectând distanța, spre dușuri, apoi spre cantină. Toată lumea are program de voie în spațiile dintre clădiri, respectând dungile trasate pe asfalt. Plajă, sporturi cu mingi de tenis, plecări în oraș cu vaporașele. Interesant, dintotdeauna Alcatrazul avea dușuri calde, fiind singura închisoare din State cu un asemenea regim. Obișnuiți cu apa caldă, deținuții nu aveau chef să evadeze, înotând prin apa rece a oceanului, de doar 8 grade Celsius. Așa că înotul e disponibil doar în piscine.

În pandemie trebuie să se distreze și copiii. Pe vremuri peste 100 de copii trăiau pe insulă în familiile lor de angajați și mulți dintre ei au crescut împreună de când erau prunci. Au fost chiar și copii născuți acolo, cu certificatul de naștere care spune „Insula Alcatraz” ca loc de naștere. Toată lumea știa numele celuilalt, iar copiii aveau un grup strâns de prieteni care se simțeau ca o familie. Toți copiii au fost nevoiți să ia o barcă pentru a urma școala din orașul San Francisco, astfel încât grupurile de copii care mergeau la clasă înainte și înapoi probabil că se simțeau mai mult ca veri sau frați decât vecini în timp ce mergeau mai departe călătoriile lor înapoi acasă.

Pe insulă nu existau peluze mari de iarbă, astfel încât copiii își petreceau cea mai mare parte a timpului cu patinajul pe role pe drumurile pe care umblau doar vehicule ocazionale. Au jucat baseball, au ridicat zmee și au făcut curse de biciclete. Există de asemenea, săli mari de jocuri, cu mese de biliard și o jukebox în care unii dintre copiii mai mari pot să se joace. Au fost întinse acum și peluze de iarbă, covoare verzi, unde se poate sta în grupuri mici, la distanță. Pe plajă au fost amenajate locuri pentru grătare. Cei ce vin din oraș cu vaporul aduc carne. Dar li se oferă și de către administrația ingeniosului hotel tot ce vor. Mi-aș dori o vacanță întreagă pe Alcatraz.