Un veac de la unirea Banatului cu România

Un veac de la unirea Banatului cu România

Rostul unui preot și, implicit, al unei parohii, este de a trece, prin activități culturale, sociale, educative, dincolo de pragul sfântului lăcaș, către comunitate. Întâmpinând-o. Arătându-i, cu orice prilej, că fiecare cetățean, implicându-se, poate contribui la zidirea unei idei. Idee care lasă în urmă un câștig spiritual, ceea ce poate  fi un loc din care, într-o altă zi, din care să se dezvolte o activitate care întregește, benefic, rostul. Preotul Vasile Suciu este, indiscutabil, un catalizator în comunitate, având darul de a strânge în jurul bisericii destui enoriași.  Dacă ar trebui, repede, să dăm un fapt cu putere de exemplu, numim revista comunității din Giarmata Vii care, iată, a ajuns la două decenii de apariție fără întrerupere. Vatră nouă se numește publicația și apare cu sprijinul Primăriei Ghiroda și a Consiliului Local și este, de-acum, o punte, un mijloc de comunicare pe cât de  eficient,  tot atât de necesar.           

            Parohia Ortodoxă Giarmata Vii  în parteneriat cu Primăria Ghiroda, organizează în 4 august, începând cu ora 11.30, manifestările prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la intrarea trupelor române în Timișoara – 3 august 1919, sub comanda colonelului Virgil Economu și instaurarea administrației românești în Banat.

         În program: ora 9, Sfânta Liturghie, ora 11.30, primirea festivă a Fanfarei militare „Pro Amiciția”, ora 11.45 – Te Deum de mulțumire, în Parcul bisericii, la Troița Eroilor Neamului, 12,  Parastas de obște pentru eroii neamului și artizanii Unirii., 12.15 Concert extraordinar de fanfare. În program: Imnul Național, Tatăl nostru, marșuri militare, cântece patriotice, cântece populare din Banat. Manifestarea se va încheia la ora 13, cu o frumoasă parada a portului popular.

         Iată, așadar, o invitație pe care o adresează organizatorii, Parohia Giarmata Vii, Primăria și Consiliului Local Ghiroda, nu doar comunității locale, ci  tuturor care, într-un ceas de răgaz, zi de duminică fiind, pot ajunge la marginea orașului, drum ce le va aduce destul folos, participând la o  astfel de manifestare.