Prima zi!

Prima zi!

Cine a pornit, că totul are un început, acest gen de manifestare culturală, ca o localitate să aibă propria sărbătoare, sigur a plecat de la idea de continuitate. De-acum se știe că la zilele unei așezări ea arată cu tot ce are mai valoros. Ca tradiție, dezvoltare și potențial cultural atrăgând, și aici este marele câștig, în toate câte se petrec, copii și tinerii. La Ghiroda și în satul aparținător Giarmata Vii a fost o astfel de sărbătoare. Povestea celor două zile, acum ediția a treia fiind, poate constitui un film care, privit cu detașare, nu doar de localnici, ar arăta fără echivoc că administrația de aici  de un deceniu și ceva a reușit să stabilească repere ce definesc viața economică,  socială și culturală. Casa de națională are două ansambluri, cu rezultate notabile, nu doar pe scenele locale, ci și la nivel de țară, cu participări la festivaluri de folclor internaționale,  are un club sportiv unde sunt angrenați sute de copii, iar în satul Giarmata Vii, de asemenea, ființează un ansamblu folcloric și sportul fiind la fel de bine reprezentat. Evidențierea acestora devine și mai sugestivă pentru că localitatea este lipită, ca să spunem așa, de Timișoara. Și,uite, nu și-a pierdut din tradiție, dimpotrivă, este pusă în evidență cu și mai mult folos. Din dorința de a evita o eventuală, nu tocmai de neglijat, îndepărtare de vatră.

         Sâmbătă, la Ghiroda, a fost sărbătoare. Un proiectul co-finanțat de către primărie și consilul local,susținut de către   Consiliul Județean Timiș, de organizare ocupându-se  Asociația Sfera din Timișoara și, firește, Semnalul de începere l-a dat primarul Ionuț Stănușoiu, cu un cuvânt de întâmpinare a localnicilor veniți la locul faptei, pe platoul de la casa de cultură.  În timpul zilei accentul s-a pus  pe întreceri sportive, în speță partide de fotbal între grupele de copii de la clubul local, pe demonstrații de kick boxing, karate și dansuri sportive. Imediat după prânz, Teatrul Merlin din Timișoara și-a dat întâlnire cu copii, bunici, părinții, la spectacolul ”Ursul păcălit de vulpe”. Tot în casa de cultură s-au ținut atelierele de creație și jocuri pentru  cei mici. Unde, și de această dată, bine îndrumați, participanții au putut să se manifeste, având la dispoziție tot ce le era necesar.

         Seara a fost dedicată celor mari. A venit Andra, o voce inconfundabilă, și trupa sa, o interpretă care este, pretutindeni, adorată. Și la Ghiroda a fost întâmpinată cu aceeași frenezie, chiar de cum a fost zărită. Spectacolul, cu ochii pe ceas, a durat o oră. Melodiile sale, atât de cunoscute, au fost cântate de publicul de  toate vârstele, tineri, adolescenți și părinți, Andra știind bine cum să le stârnească fiorul.  Apoi, vreme de două ore, când s-a și încheiat spectacolul, a fost un after party cu DJ Stafie. Care, se-nțelege, nu a dus lipsă de spectatori, vremea petrecută împreună fiind, de-acum, o plăcută amintire.