Ziua când bucuria e-ntreagă!

Ziua când bucuria e-ntreagă!

Sâmbătă, festivalul s-a ținut la Giarmata Vii, așezare ce ține de Ghiroda. Spectacolul a fost deschis de ansamblul local ” Flori din câmpie”, din localitate. E format dintr-un grup de tineri și adolescenți, iubitori de dans popular și, la fel, de frumusețea  costumului popular. Se intră în scenă  pe armoniile dubașilor, clipele sunt de-un impact aparte, spectatorii îi însoțesc ținând ritmul, bătând din palme. ”Asta-i seara, seară sfântă/ Nu se doarme, doar se cântă” se aud vocile limpezi, dăruite, ale acestor tineri. Se pornește hora,  mai domol, apoi ritmul este din ce în ce mai intens, până se ajunge la un adevărat iureș. Se prinde în joc, la un moment dat, și coregrafa ansamblului, Veronica Kreton. Ropote de aplauze vin, ca răsplată, către scenă. ”Domnul nostru Iisus Hristos/Să vă dea doar gând frumos” sunt două versuri dintr-un alt colind, cântat împreună cu sala. Bucuria îl cuprinde pe spectatori și ajunge pentru toți.

         Este o atmosferă dincolo de sărbătoare, una în care intră fiecare cu trăirea lui. Până și Felicia Stoian, care a văzut  atâtea, ca realizator TV, prezentatoare  și solistă recunoaște că e surprinsă, că aici, la marginea de oraș, colinda, muzica populară, obiceiurile sunt, astăzi, atât de bine conservate. A ajuns cu colindul și un grup din Margina, au venit și cu capra, au ceva aparte, ce ține doar de Țara Făgetului. Au urmat colindătorii ”Vlăstare prigorene”, din Caraș-Severin. Dar iată o apariție cu adevărat impunătoare, au străbătut sute de kilometri, vin din Bucovina. Este un grup de urători, și nu doar, pun în  evidență scene biblice, extrem de bine susținute, inclusiv prin costume adecvate rolului. Sunt componenții Ansamblului Folcloric ”Flori din Bucovina”,  comuna Sadova. Câtă desfășurare de forțe, câtă autenticitate!

         Ca o încununare a festivalului, parcă nimic mai potrivit nu putea fi, rămâne evoluția a  șase tineri soliști de muzică populară. Provin din tot atâtea  zone ale  țării, reuniți, iată, în cântec și simțire, pe scena Căminului Cultural din Giarmata Vii. Au fost acompaniați de către Taraful ”Pro Datina”, condus de către profesorul Adrian Scorobete: Alexandra Chira, din Sălaj, Silvia Timiș, Maramurș, Raluca Radu, Moldova, Luciana Ene, Gorj, Ioan Surdu, Caraș-Severin și Cosmin Bîrlan, Mehedinți.

         Așa s-a încheiat anul acesta  ediția a IX-a a Festivalului de datini, colinde și obiceiuri de iarnă de la Ghiroda. O așezare  aflată la un pas de burgul ademenitor. Fără să-și piardă tradiția,  din care-i vine urma croită în veacuri de existență.