Ștefan Odobleja, un geniu

Ștefan Odobleja, un geniu

Făcând ceva ordine în biblioteca mea, m-am oprit asupra a două volume semnate de Ștefan Odobleja scrise în limba franceză, intitulate „Psychologie consonantiste”, publicate în anii 1938-1939 la editura MALOINE din Paris. Le-am răsfoit ținându-le  în mână ca pe două nestemate trimițându-mi gândurile spre momentele când am intrat în posesia lor. Am încercat să-mi amintesc în amănunțime momentele de atunci. Aflasem că Ștefan Odobleja intrase în ultima fază a bolii după ce fusese cu ceva timp în urmă internat într-un spital din București. Ca  unul dintre admiratorii săi și cunoștință apropiată din timpul când marele om de știință participa la cenaclul literar din Drobeta Turnu Severin m-am dus acasă la el să-l vizitez. La intrare, în locuința  sa  modestă modestă din strada care îi poartă numele acum dintr-o zonă a Severinului, am fost întâmpinat de o altă cunoștință apropiată, tot de la cenaclu, ziaristul și poetul Ion Stroe Oancea. Acesta îl cunoscuse pe Ștefan Odobleja mai înainte de a se stabili la Drobeta Turnu Severin. 

Nea Oancea, cum îi spuneam eu, m-a  primit cu brațele deschise conducându-mă  în camera în care era Ștefan Odobleja. Stătea culcat cu fața în sus. Parcă era un sfânt. M-am apropiat de pat. Am vorbit în liniște cu el mulțumindu-mi că am venit să-l revăd. Înainte de a pleca l-a rugat pe nea Oancea să-mi dea „Psihologia consonantistă”. Cărțile erau în a doua cameră stivuite lângă perete. În timp ce primeam cele două volume am fost rugat să nu-l uit pe Ștefan Odobleja.

                 Nu l-am uitat și nu îl voi uita niciodată.   Mai mult, îmi amintesc cum l-am întâlnit, după ce venise de la spitalul din București, stând trist lângă fosta hală de carne (BIG) din Severin așteptând să vină o persoană care îi promisese că îi bate la mașina  de scris unele texte ale sale. Atunci  mi-a povestit ce a îndurat la spital, spunându-mi că și-au bătut joc de el. Nu l-au tratat cum se cuvine, aproape că nici nu l-au băgat în seamă. „Nu am putut să mai suport și am plecat din spital” – mi-a spus îndurerat.Era obsedat că se dorește moartea sa din cauza faptului că el se considera întemeietorul ciberneticii și nu Norbert Wiener. Credea aceasta după ce descoperise în cartea lui Wiener, CBERNETICA, texte cu idei din „Psihologia consonantistă”

Sunt multe de spus despre omul de știință Ștefan Odobleja din perioada de atunci. Într-un fel i s-a făcut dreptate. În 1982 a apărut  „Psihologia consonantistă” în limba română. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române și recunoscut ca precursor al ciberneticii. Toți specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că Ștefan Odobleja a preconizat apariția inteligenței artificiale.