Învață să joci, nu să dansezi!

Învață să joci, nu să dansezi!

Dacă într-o zi frații Demea, Bogdan și Sorin, ar fi întrebați ce le-a lăsat moștenire bunicul Roman Milutin, și ei ar răspunde undeva în văzul lumii, sigur ar fi invidiați. Nu-l știu pe domnul Roman dar am aflat, e aproape legendă, că în tinerețea sa hora din Ghiroda, fără el, își pierdea din farmec. Și se prea poate ca destule fete, și ele stârnite de ritmurile melodiilor populare, să fi și-l dorit, măcar un joc, partener. Nepotul  Bogdan a făcut din moștenirea asta profesie. Este dansator în Ansamblul Folcloric ”Cununa Timișului” din Ghiroda,  instructor  la ansamblul din Liebling și, de un an de zile, și la ”Mlădițe bănățene” din cadrul Centrului de Cultură și Artă Timiș.  Face parte din  ansamblu din prima zi. ”Dintre băieți sunt cel mai vechi, am pornit cu Sergiu Popovici, el s-a lăsat, și cu Ionuț Mermeze, băiatul preotului, care trăiește la Sibiu” Și la el începutul, ca mai întotdeauna, cu toată moștenirea, a fost  dificil. Povestește:” Eram la o nuntă. Părinții mei, nași.  Mai pe ocolite, am invitat-o la joc pe solista Maria Didraga. M-am făcut de mirul lumii și, de-a doua zi, m-am apucat serios de treabă, la Ansamblul ”Bănățeana!”        

Dansatoarea cu care face pereche, pe scenă, de trei ani, se numește Raluca Tebeașă. Domnul profesor Nicolae Stănescu, știutul coregraf, fostul dansator la Ansamblul Profesionist Banatul, formează perechile. Numai el poate spune, nu ține secret, că este un mărinimos, cum și după ce se ghidează când ia o așa hotărâre. De care depinde, într-un final, reușita. Reușita e punctul culminant al orelor, multe, de repetiții, locul în care se încheagă, pe scenă, spectacolul care încântă, adesea până la uimire, pe spectator. ”Ce sunteți de profesie?” întreb și Bogdan Demea, parcă ar cere, din ton,  înțelegere de ce a părăsit un loc atât de căutat, și zice: ”Sunt informatician. Dar am  absolvit și Școala Populară de Artă, dans și coregrafie. În prezent sunt student la Academia de Muzică și Dans.” Și mai este, nu-l apasă, doar îl obligă, fiul unui vechi și renumit saxofonist în ansamblurile din zonă, Felician Demea.

Mă întorc la moștenire și întreb: Care este cel mai important sfat primit de bunicul tău? Învață să joci, nu să dansezi!