Roiul de albine până anul viitor adună miere!

Roiul de albine până anul viitor adună miere!

După două zile de târg, unul mai altfel, înțelegi că omul este croit să caute mereu o alternativă, să se ducă după ce-i  este de folos și, așa, se tot caută. Pentru propria măsură. Poate nu ați fost, încă, la un târg apicol, unde puteți afla tot ceea ce ține de viața și truda albinei. O minune ce se topește în universul de fiecare zi. Albinăritul este  îndeletnicire din care nimeni nu pierde. Deși ritmul îl dictează o insectă. Ghiroda ține, de nouă ani, un târg apicol. Nicolae Oprea, vicepreședintele  Consiliului Județean Timiș, un tradiționalist incurabil,  la deschidere  a mărturisit cum s-a născut ideea târgului. ”Nimeni, atunci, nu ar fi crezut că o să prindă într-o asemenea  măsură, la Ghiroda, această idee.  De atunci au trecut, cum bine observați,  noua ani.”

        Un târg fără vânzoleală, tentații și, la o adică,  renunțări, n-are farmec.  Pe partea dreaptă, cum intri,  dai de un sdand atrăgător întocmit. Un bărbat și o femeie țin rânduiala . Este  familia Tilioi V. Ovidiu,  din Brezoi, județul Vâlcea. Doamna ține rânduiala cu cerința clientelei.  În vacarmul specific târgului, aflu de la domnul Ovidiu Tilioi, inginer de profesie, că dumnealui  e moștenitorul unei îndeletniciri pe care și-a înșusit-o, în copilărie,  de la un bunic. Are 140 de stupi. Și nu-i merge tocmai rău că, precum orice norocos, are  cui lăsa stupii. Fiului. ”Venim   de opt ani la Ghiroda, ne-am făcut și prieteni aici, cu care am fost în schimb de experiență în Elevația, Austria și Turcia. Avem și o mică, dar bună clientelă. Cred că suntem singurii, din tot târgul, care ne-am păstrat același loc. S-a  modernizat amplasementul, interesul este comun, eforturi  fac nu doar organizatorii, ci și expozanții…”

         Târgul apicol e  la cea de-a noua ediție. Administrația locală, între timp s-a mai schimbat, a preluat și dezvoltat o activitate care, iată, zice primarul Ionuț Stănușoiu, tinde să devină un brand: ” Prezența  internațională, vorbim de participarea Serbiei, Croației și Ungariei,  dă măsura întregului. Standurile, dincolo de produsul dintâi, mierea,  cu toate derivatele, plus  utilajele necesare procesării, conferințele pe teme de interes stringent, întregesc ideea continuității. Târgul crește și, prin urmare, pe viitor vom avea nevoie de un  spațiu mai mare”              … E către seara. Albinarii își strâng bagajul, sunt  obosiți, însă și mulțumiți de ce le-a adus  acest drum. Începe spectacolul folcloric. Pentru toți și, la o adică, pentru  fiecare , bucuria e întreagă. Încă un  semn că adevărul izvorăște din același loc. Dar, în  acest caz –  Târgul internațional apicol din Ghiroda – măsura o dău  tradiția și truda!