Începutul
E prima zi a târgului, strada principală, arterele din imediata apropiere de centru, sunt înțesate de mașini. Platoul din spatele casei de cultură este plin de standuri și oameni, fie că sunt expozanți, cumpărători sau doar atrași de albinărit. Mai încolo, pe latura din spate, s-au așezat cei care au în ofertă utilaje și ustensile. E ora zece și un pic, pe scenă urcă oficialitățile, semn că începe cea de a X-a ediție a Târgului Apicol Internațional de Primăvară din Ghiroda. Primarul localității, domnul Ionuț Stănușoiu anunță deschiderea rostind un discurs scurt, de întâmpinare a oaspeților, din țară și străinătate, mulțumind specialiștilor care, de un deceniu, susțin acestă manifestare. Târgul este organizat de Primărie și Asociația Crescătorilor de Albine din România, Filiala Timișoara. Unul dintre oamenii care știu, de la prima ediție, ce se vrea cu această manifestare, e Casian Brebu, apicultor. Iată, în rezumat, un adevăr: ”La această ediție participă peste nouăzeci de firme și sunt 120 de standuri. Este o ediție jubiliară și considerăm că e un târg de bun augur pentru apicultorii din Banat și din țară. Este singurul târg din țară internațional, avem peste patruzeci de președinți de asociații apicole sosiți din străinătate, Serbia, Ungaria, Croația. Cu ei lucrăm la unele proiecte. Pe viitor dorim să ridicăm rangul acestui târg, să fim și mai buni, să răspundem și mai prompt la cererile și dorințele apicultorilor. Un alt obiectiv al târgului acesta este să-i atragem, prin activități specifice și pe copii, încât să deprindă ce însemnă hrană sănătoasă, să-i atragem spre natură, către frumos.”
Întâmplări din târg
Între timp, pe scenă a început programul artistic, sâmbătă și duminică au evoluat ansamblurile locale ”Cununa Timișului” și ”Datina”, ”Flori din Câmpie”, din Giarmata Vii, Ansamblul de Dansuri din Liebling și solista Anda Sabaduș, Ansamblul din Voiteni, Ansamblul ”Flori Remețene”, cel al Palatului Copiilor din Timișoara. Standurile cu produse sunt, deja, luate în primire de către cumpărători, de cei curioși care, an de an, vin să vadă și, desigur, să compare. Prezența demnă de toată atenția, și în acest an, arată că producătorii sunt mulțumiți nu dor de conferințele susținute de specialiști, dar și de vânzări. Altfel nu ar străbate, cum face familia Tilihoi, atâta distanță. Și cu destule cheltuielii de transport, cazare și tot ce înseamnă să străbați un drum de la Râmnicu Vâlcea la Ghiroda. Familia Tilihoi doar la prima ediție a târgului nu a fost. De nouă ani ocupă, pe platou, același loc. Să știe cumpărătorii unde o găsesc. ”Anul trecut a fost bine, zice soția albinarului, acum cu ploița asta, dar văd că se duce, cu coronavirus, om vedea ce-o fi”. Au în stand tot ce se poate obține dintr-un stup. Doamna Lucia Suba, și ea este o obișnuită a târgului, oferă dulciuri produse pe bază de miere. Deja au descoperit-o cumpărătorii, cu unii se știe de la edițiile trecute, alții, mai noi prin târg, acum îi gustă produsele. Nici ploița, nici vântulețul ce mai străbate platoul nu-i iau optimismul doamnei Lucia. Când nu are clientelă, joacă pe loc, că scena este la numai câțiva pași. Fire deschisă, e un lucru bun pentru un comerciant, are o vorbă pentru oricine se oprește atras de produsele sale, frumos rânduite, arătoase și, cred, gustoase. Nu joacă de frig, îi place, mărturisește, și dă câteva nume de soliști din Lipova natală, care fac cinste muzicii populare din zonă.
Stupărița cea tânără
Lumea umblă printre standuri parcă fără pași, șirul se prelinge, fiecare privește atent, să vadă ce-i poate reține atenția. Mai fiecare duce în mână o plăsuță, în care a așezat ceva. Căutarea continuă. Oferta este tentantă, și ca preț, și calitativ. La un stand așezat către centrul platoului, sunt două femei, mamă și fiică. Domnița cea tânără are un adevărat cult pentru albină. Ar trebui dusă din școală în școală să le vorbească elevilor din clasele mici despre acest univers de necuprins al albinelor. Care pe ea o fascinează! Este absolventă de zootehnie, ca și taică-său, mama fiind veterinar, dar Corina Rovo, femeia cea tânără, de dragul stupăritului, renunță la zootehnie. La stupi ajută părinții la sfârșit de săptămână, în restul timpului se ocupă de magazinul ce-l au în Timișoara. Mai aflu că stupina familiei Rova este împărțită în două părți, una aici, la câmpie, iar cealaltă în este în Caraș-Severin, în Munții Aninei, Corina, femeia tânără cucerită iremediabil de albine, zice: ”Dacă zece la sută am învăța din viața albinelor, noi, oamenii, am fi fericiți!” ”Cum vă merge magazinul?”. ”Cum zice mămica, răspunde, ca vremea…” ”Ești pentru prima oară la târg?” ”Nu, cred că a patra oară.” ”Să aveți vânzare bună” ”Mulțumim!”
Seara când se sparge târgul
E duminică, 8 martie. Peste câteva ore se încheie cea de a X-a ediție a Târgului Apicol Internațional de Primăvară de la Ghiroda. Singurul din țară de o asemenea anvergură. Grupul celor cuprinși în munca de organizare, și de această dată, a tras concluziile care pot duce târgul mai departe, adăugând, pe viitor, și alte activități, de bază fiind conferințele și mesele rotunde. Pentru că albinăritul nu mai este cel știut în virtutea obișnuinței. A fost o ediție jubiliară, unde au sosit președinți de asociații din străinătate, preponderent din țările vecine, au fost 90 de firme și atâtea standuri cât să încapă, cu produsele, toată lumea.